Biserica Ortodoxă Sârbă și-a ales un nou Patriarh

19 februarie 2021  |  08:17  |  👁 313 Vizualizari


Biserica Ortodoxă Sârbă şi-a ales astăzi un nou Patriarh. Porfirije Peric va conduce această influentă organizaţie religioasă într-o perioadă în care Serbia pendulează între aderarea la Uniunea Europeană şi legături puternice cu Rusia, principalul său aliat din zona ţărilor slave, analizează agenția Reuters.

Episcopul Porfirije Peric, în vârstă de 59 de ani, considerat un modernist în interiorul acestei biserici conservatoare, va fi cel de-al 46-lea Patriarh al Serbiei. El devine astfel succesorul Patriarhului Irineu, care a murit în noiembrie din cauza maladiei COVID-19, la vârsta de 90 de ani.

„Sfântul Sinod al Episcopilor l-a ales pe eminenţa sa episcopul mitropolit de Zagreb şi Ljubljana, Porfirije, drept patriarh al Serbiei”, a anunţat Biserica Ortodoxă Sârbă, într-un comunicat.

Patriarhul Porfirije va conduce o biserică cu 12 milioane de credincioşi, care trăiesc în Serbia, în alte cinci foste republici iugoslave, Kosovo şi în dioceze din Statele Unite, Australia şi Europa Occidentală.

Biserica şi guvernul de la Belgrad se bucură de sprijinul Rusiei în nerecunoașterea independenţei Kosovo, loc pe care îl consideră leagăn al creştinătăţii ortodoxe sârbeşti şi gazdă a unora dintre cele mai importante mănăstiri şi situri religioase.

Clopotele bisericilor din Belgrad au răsunat joi după ce Porfirije a fost văzut în timp ce ieşea din Catedrala Sfântul Sava din capitala Serbiei, unde a avut loc votul Sfântului Sinod.

Patriarhul Porfirije va fi întronizat oficial în zilele următoare.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.