Azi, în lume. Știrile zilei de 27 octombrie

27 octombrie 2022  |  08:45  |  👁 311 Vizualizari


SUA: Oligarhi din Republica Moldova incluși pe lista de sancțiuni

Statele Unite ale Americii le-au impus sancţiuni oligarhilor din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, precum şi unor entităţi care au subminat statul de drept şi au promovat interesele Federaţiei Ruse. Ambii oligarhi s-au implicat şi în politică, iar numele lor au fost legate de furtul unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova. Atât Vladimir Plahotniuc, cât şi Ilan Şor sunt în prezent fugari.

Locaţia primului nu este cunoscută de public, dar cel de-al doilea se află în Israel, de unde coordonează proteste anti-guvernamentale care au loc la Chişinău. Toate activele celor vizaţi de sancţiuni au fost îngheţate, iar aceştia nu mai au dreptul de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Anunţul privind sancţiunile a fost făcut aseară de ambasadorul american la Chişinău, Kent Logsdon.

Oligarhii Vladimir Plahotniuc şi Illan Şor sunt acuzaţi de SUA de corupţie sistemică şi interferenţe în alegerile din Republica Moldova în favoarea Rusiei, potrivit Rador.

Republica Moldova: Igor Dodon vrea alegeri anticipate

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a adresat un apel, prin care le-a cerut tuturor reprezentanților opoziției să-şi unească forţele și să obţină organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate. Dodon a făcut acest anunţ, într-un interviu acordat pentru Agenţia de presă rusă RIA NOVOSTI.

El a menționat că acum opoziția din republică este împărțită în două grupuri. Primul grup este grupul format din Partidul Şor, Partidul Comuniștilor, Partidul Construim Europa Acasă, care este cel mai activ și organizează proteste săptămânale. Al doilea grup include alte opt partide, inclusiv Partidul Socialiștilor, care s-au unit în cadrul Platformei Agenda Comună.

”Toţi ar trebui să se unească și să facă tot posibilul pentru a obţine alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate – acesta ar trebui să fie scopul principal al întregii opoziții, indiferent dacă este de dreapta sau de stânga ‘…’ Mișcările de protest vor lua amploare, nemulțumirea va crește. Va reuşi oare această guvernare să facă față provocărilor? Nu le va fi ușor”, a susţinut Dodon.

Dodon a mai declarat că autoritățile actuale ale țării pot introduce oricând trupe NATO în republică, cu ajutorul Curții Constituționale.

Franța: Cancelarul german și președintele francez se vor întâlni la Palatul Élysée

Diferenţele de opinie dintre Franţa şi Germania urmează, cel mai probabil, să domine o întrunire dintre liderii acestor ţări, care urmează să înceapă la Paris. Cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele Emmanuel Macron au perspective diferite asupra unei serii de probleme. Întrunirile dintre cabinetele francez şi german au devenit o obişnuinţă în ultimii 20 de ani, astfel încât anularea acestora a fost văzută în Franţa drept simbolică, în mod îngrijorător.

Vizita personală a cancelarului Scholz la Palatul Élysée are menirea de a oferi o siguranţă, dar la Paris există o îngrijorare nedisimulată faţă de o Germanie care pare determinată să îşi creeze propriul rol în Europa.

Desigur, războiul din Ucraina este cel care a determinat modificarea. Modelele de economie şi securitate ale Germaniei sunt reconfigurate. Obiectivul său se îndreaptă spre est, iar alianţa cu Franţa nu mai reprezintă prioritatea din trecut.

Ucraina: Orașul Herson este scena unor operațiuni contraofensive ucrainene

În Ucraina, forțele rusești au continuat să atace miercuri în direcția a două orașe ucrainene din regiunea Donețk, în est, în timp ce în sud au avut loc noi ciocniri în Herson, care este de mai mult timp scena unor operațiuni contraofensive ucrainene. Tot miercuri, Rusia a organizat primele exerciții ale forțelor sale strategice de când a invadat Ucraina la scară largă.

Avdiivka și Bahmut, în Donețk, sunt în prezent principalele ținte ale operațiunilor ofensive ale rușilor, care în cea mai mare parte a restului frontului au trecut la o postură defensivă, nepărând să aibă capacitatea să mai organizeze operațiuni ample. De altfel, și la Bahmut, principala forță implicată în operațiuni este, potrivit presei internaționale, grupul Wagner, o companie de mercenari condusă de așa-numitul ”bucătar al lui Putin”, Evgheni Prigojin.

Bahmutul se află pe o șosea care leagă două orașe strategice din Ucraina, dar, deși Rusia încearcă de luni de zile să-l captureze, progresele Moscovei au fost nesemnificative. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat miercuri ceea ce a numit „nebunia comandanților ruși, care, zi după zi, lună după lună și-au trimis oamenii la moarte în Bahmut”.

Zelenski a spus totodată că vor urma vești bune, formulă care de obicei anunță progrese pe front. Luptele au continuat și în Herson, în sud, unde ținta finală a ucrainenilor e orașul cu același nume, cel mai important capturat de ruși în actuala campanie.

Contraofensiva ucraineană din Herson pare să fi încetinit, în condițiile în care forțele Kievului se confruntă cu dificultăți cauzate de vreme și teren, iar rușii au reușit să pregătească poziții defensive puternice.

Tot miercuri, Rusia și-a testat forțele strategice care operează arsenalul său nuclear. Exercițiile erau programate de mult timp, dar au fost urmărite cu atenție, dat fiind că diferiți responsabili ruși, începând cu Vladimir Putin, au amenințat de când a început războiul cu arsenalul nuclear al țării.

Exercițiile de miercuri au avut loc la capătul unei săptămâni în care Rusia a acuzat Ucraina, fără a prezenta probe, că ar pregăti un atac cu o așa-numită bombă murdară radiologică. Acuzațiile au fost respinse atât de Kiev, cât și de Occident.

Banca Mondială: Tarife la energie în scădere cu 11% anul viitor

Tarifele la energie vor scădea cu 11% anul viitor, prognozează Banca Mondială, citată de agențiile de presă.

Creșterea economică mondială mai lentă, precum și restricțiile impuse în China din cauza noului coronavirus ar putea duce la o scădere și mai pronunțată, se arată în raport. Chiar și așa, tarifele la energie vor fi totuși cu 75 de procente peste media din ultimii cinci ani, subliniază Banca Mondială, după un salt de 60% în acest an.

ONU: Secretarul general avertizează că omenirea trebuie să ia măsuri urgente pentru gestionarea modificărilor climatice

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat pentru BBC că ţările trebuie să facă din gestionarea modificărilor climatice principala lor prioritate, pentru a evita o încălzire globală catastrofală

El a afirmat că toate problemele, printre care inflaţia globală şi invazia Ucrainei de către Rusia, au distras guvernele de la această problemă, dar a avertizat că omenirea va fi condamnată dacă nu reuşeşte să inverseze curentul actual în ce priveşte emisiile de gaze care produc efect de seră.

sursa https://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-de-27-octombrie_892668.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.