Azi, în lume. Știrile zilei de 25 octombrie

25 octombrie 2022  |  11:04  |  👁 247 Vizualizari


Mesaj de felicitare adresat de Putin lucrătorilor şi veteranilor din cadrul Serviciului Vamal Federal

Marţi, 25 octombrie, preşedintele rus Vladimir Putin, a adresat un mesaj de felicitare pentru angajaţii şi veteranii Serviciului Federal Vamal cu ocaziua sărbătoririri zilei lor profesionale. Mesajul respectiv a fost postat pe site-ul Kremlinului. Şeful statului a remarcat importanţa majoră a activităţii desfăşurate de Serviciul Vamal Federal, care de zeci de ani aduce o contribuţie semnificativă în asigurarea securităţii economice, protejarea intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse, contribuind la completarea bugetului federal şi la crearea unor condiţii favorabile pentru antreprenori. Putin şi-a exprimat convingerea că Serviciul Vamal Federal va continua să acţioneze u fermitate şi să îşi îndeplinească în mod corect datoria lor profesională, să respecte cele mai bune tradiţii ale veteranilor şi să servească cu demnitate Rusia. Sărbătorirea în fiecare an pe data de 25 octombrie în Federaţia Rusă a Zilei lucrătorului vamal a fost stabilită printr-un decret prezidenţial în data de 4 august 1995. Pe la începutul lunii octombrie, Putin a adresat un alt mesaj de felicitare, de această dată pentru militarii din cadrul forţelor terestre cu ocazia Zilei Forţelor Terestre Ruse.

Ţările de Jos trimit, pentru a doua oară, experţi în Ucraina pentru a investiga crimele de război, titrează mass-media

Ţările de Jos trimit, pentru a doua oară, o echipă de experţi în Ucraina pentru a ajuta Curtea Penală Internaţională de la Haga în investigarea crimelor de război, relatează Agenţia de presă TASS, care citează Netherlands Broadcasting Corporation. Se mai menţionează faptul că specialiştii vor desfăşura activităţi în diferite zone, inclusiv în zonele unde se află gropi comune. Ei vor preleva mostre de ADN şi vor analiza probele digitale, cum ar fi de exemplu imaginile foto şi mesajele care ar putea indica comiterea de crime de război. Grupul va fi condus de ofiţerul Angelo Waters, de la Poliţia Militară Regală. Potrivit şefului grupului, Angelo Waters, ofiţer în cadrul Poliţiei Militare Regale, experţii sunt însoţiţi şi de experţi în securitate care pot oferi sfaturi despre ce se poate şi ce nu se poate face în astfel de circumstanţe. Rezultatele investigaţiilor vor fi transmise direct către Curtea Penală Internaţională de la Haga pentru a fi folosite ca probe în viitoarele dosare penale.

Liderii mondiali l-au felicitat pe Rishi Sunak, viitorul premier britanic

Liderii mondiali l-au felicitat pe Rishi Sunak pentru câştigarea poziţiei de viitor premier. Casa Albă a comunicat că preşedintele Biden este nerăbdător să discute cu noul premier, în următoarele zile. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a cerut domnului Sunak să lucreze împreună cu UE şi a vorbit despre nevoia de stabilitate.

Preşedintele Germaniei a sosit la Kiev, pentru prima dată de la izbucnirea ostilităţilor

Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a sosit la Kiev. În cursul serii de marţi, acesta preconizează să se întâlnească cu liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Săptămâna trecută, vizita preşedintelui Germaniei în Ucraina a fost anulată, din cauza unor probleme de securitate. Steinmeier programase iniţial o vizită la Kiev în luna aprilie, împreună cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda şi cu şefii de stat din ţările baltice. Guvernul ucrainean a anulat vizita. Motivul anulării a fost poziţia insuficient de dură a preşedintelui Frank-Walter Steinmeier cu privire la sancţiunile antiruseşti şi legăturile strânse cu Federaţia Rusă.

Rusia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să examineze marţi subiectul despre atacul cu bomba murdară pe care îl pregăteşte Ucraina

Utilizarea aşa-zisei bombe murdare de către Kiev va fi considerată de Moscova drept un act de terorism nuclear, potrivit unui mesaj al reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, către secretarul general al ONU, António Guterres. Lavrov a catalogat nefondate acuzaţiile potrivit cărora Federaţia Rusă ar putea folosi o bombă murdară. Vom considera folosirea unei bombe murdare de către regimul de la Kiev drept un act de terorism nuclear, se menţionează în mesajul transmis, al cărui conţinut a fost citat de Interfax. Nebenzia l-a anuntat pe Antonio Guterres că Ministerul rus al Apărării a primit informaţii potrivit cărora această provocare ar putea fi realizată cu sprijinul ţărilor occidentale. În acest sens, conform documentului, Federaţia Rusă face un apel către ţările occidentale să exercite influenţă asupra regimului de la Kiev ca să renunţe la planurile sale periculoase, ce ameninţă pacea şi securitatea internaţională. În plus, Rusia îi cere secretarului general al ONU să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni comiterea acestei crime odioase. La rândul său, o sursă ONU a declarat pentru Interfax că Rusia a cerut să se discute în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, marţi, 25 octombrie, despre presupusa pregătire de către Kiev a unei provocări cu bombă murdară. Potrivit interlocutorului agenţiei, discuţia se va desfăşura în format închis. Luni, forţele armate ruse au anunţat că deţin informaţii despre planurile Kievului de a organiza o provocare folosind o ‘bombă murdară’ sau o armă nucleară cu randament redus.

Frank-Walter Steinmeier a vizitat Ucraina pentru prima dată de la începutul operaţiunii speciale ruse

Potrivi postului de televiziune german ZDF, Frank-Walter Steinmeier, preşedintele Germaniei, a sosit vizită în Ucraina, pentru prima dată de la începutul operaţiunii speciale militare ruse. Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, a sosit la Kiev, aceasta fiind prima sa vizită de la începutul operaţiunii speciale militrare ruse, anunţă ZDF. Se menţionează faptul că şeful statului a sosit la Kiev cu trenul. În cursul zilei de marţi, Steinmeier se va întâlni cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Zelenski a anunţat această vizită pe data 20 octombrie. Steinmeier urma să viziteze Kievul în primăvară, dar Guvernul ucrainean a anulat invitaţia.

În Parlamentul Noii Zeelande sunt, pentru prima dată, la fel de mulţi parlamentari bărbaţi ca şi femei

Parlamentul din Noua Zeelandă a ajuns la un punct fără precedent, cu un număr egal de parlamentari bărbaţi şi femei. Noul ministru al muncii, Soraya Peke-Mason, va aduce echilibrul în ce priveşte genurile, în legislativul ţării. Premierul Jacinda Ardern a afirmat că acest pas este semnificativ. Parlamentara Partidului Naţional, din opoziţie, Judith Collins, a afirmat însă că femeile din Parlament încă se confruntă cu hărţuirea şi că deşi sunt atinse aceste jaloane, este important să se ştie că faptul că există o egalitate numerică în Parlament nu se traduce prin egalitate pentru toate femeile din Noua Zeelandă.

13 persoane şi-au pierdut viaţa în Indonezia, după ce o ambarcaţiune a luat foc

Oficialii serviciilor de salvare din Indonezia au declarat că cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa după ce o ambarcaţiune a luat foc în dreptul coastei provinciei estice Nusa Tengarra. Oficialii au afirmat că mai mult de 200 de persoane, printre care şi copii mici, au fost salvate. Cauza incendiului nu este cunoscută încă.

Autorităţile din Ciad, acuzate de execuţii şi tortură de către Organizaţia Mondială împotriva Torturii

Un grup care susţine drepturile omului, cu sediul la Geneva, Organizaţia Mondială împotriva Torturii, a acuzat autorităţile din Ciad de execuţii la întâmplare şi tortură, după ce cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte sute au fost rănite în ciocnirile dintre protestatari şi forţele de securitate. Iniţial, grupul comunicase un număr mai mare de decese, în capitala N’Djamena şi în alte patru oraşe sudice.

SURSA https://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-de-25-octombrie_892348.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.