Azi, în lume. Știrile zilei – 23 septembrie

23 septembrie 2022  |  08:46  |  👁 275 Vizualizari


Republica Moldova: Moţiunea iniţiată de socialişti şi comunişti împotriva guvernului Nataliei Gavriliţă a picat la vot

Moţiunea de cenzură iniţiată de Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS) din parlamentul de la Chişinău împotriva guvernului condus de Natalia Gavriliţă a picat joi după ce nu a întrunit numărul necesar de voturi, în favoarea sa exprimându-se doar 30 de deputaţi, au relatat Agora.md şi Deschide.md.

Natalia Gavriliţă a declarat, de la tribuna parlamentului, că moţiunea nu are nicio justificare şi i-a îndemnat pe deputaţi să voteze împotrivă.

„Am ajuns ca, în loc să muncim, să răspundem unor acuzaţii absurde, false şi ridicole pe care opoziţia le aduce pentru a face bani pe spinarea cetăţenilor. Am sperat că mă voi putea adresa unui parlament cu care să muncim împreună în această perioadă complicată”, a afirmat Gavriliţă într-un discurs rostit înaintea votului.

„Ei au zero procente soluţii şi 100% propagandă. Nu aţi fost niciodată la guvernare în timp de război, chiar dacă v-aţi războit cu poporul pe care l-aţi condus. Nu aţi fost nevoiţi să veniţi în ajutorul a sute de mii de oameni care au fugit de război. Nu a trebuit să gestionaţi preţuri uriaşe la energie. Noi a trebuit să ne adaptăm din mers, să recurgem la procedee şi mecanisme de sprijinire în aceste vremuri tulburi” a subliniat premierul moldovean.

Moţiunea a fost depusă la 15 septembrie, socialiştii şi comuniştii argumentându-şi acţiunea prin faptul că „de la învestirea guvernului Gavriliţă, acum un an, Republica Moldova trăieşte în permanentă criză – pandemică, energetică, economică şi socială”. Potrivit iniţiatorilor moţiunii de cenzură, executivul nu a găsit soluţii adecvate la situaţiile de criză cu care se confruntă Republica Moldova.

„Ce vreţi să obţineţi încercând să generaţi instabilitate politică în această perioadă şi aşa complicată? Agenda cui o faceţi? A celor care au furat miliarde şi au sărăcit ţara, iar acum fug de justiţie? Sau a celor care vor cu orice preţ să perturbeze liniştea şi pacea pe care o au cetăţenii acestei ţări”, i-a întrebat Gavriliţă pe deputaţi, referindu-se şi la acţiunile de protest organizate de Partidul Şor, al controversatului om de afaceri Ilan Şor, deputat care se ascunde în Israel de justiţia moldoveană, fiind suspectat de implicare în frauda bancară de 1 miliard de dolari.

De luni de zile, SUA avertizează în privat Rusia să nu recurgă la armele nucleare

Guvernul american comunică direct şi în privat cu Moscova de luni de zile pentru a alerta regimul lui Vladimir Putin asupra „gravelor consecinţe” pe care le-ar avea utilizarea armelor nucleare în Ucraina, scrie The Washington Post în ediţia sa de vineri, potrivit EFE.

Consecinţele asupra cărora SUA au avertizat Rusia în cazul în care ar folosi arma nucleară sunt „în mod deliberat neclare” tocmai pentru a spori îngrijorarea Kremlinului cu privire la un ipotetic răspuns american., notează publicaţia, care citează surse guvernamentale de la Washington, sub rezerva anonimatului.

Miercuri, preşedintele Vladimir Putin a fluturat „armele viitorului” pentru a avertiza NATO că Rusia dispune de un arsenal nuclear „fără egal” care îi permite să contracareze orice ameninţare occidentală.

„Aş dori să amintesc că şi ţara noastră dispune de diferite sisteme ofensive iar, în unele componente, acestea sunt mai moderne decât cele deţinute de ţările NATO”, a afirmat Putin miercuri în discursul său televizat către naţiune în care a anunţat mobilizarea ‘parţială’ pentru a trimite noi forţe în Ucraina.

Preşedintele rus, care în urmă cu patru ani a prezentat lumii o nouă armă hipersonică capabilă să eludeze scutul antirachetă al SUA şi să ajungă în orice punct de pe glob, a adăugat că Moscova nu va ezita să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a-şi apăra ţara şi poporul.

„Aceasta nu este o cacealma”, a ţinut să sublinieze Putin, care a plasat în alertă forţele de descurajare nucleară ale Rusiei încă din primele zile ale „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Kremlinul invazia sa în Ucraina, declanşată la 24 februarie.

Kremlinul a pledat întotdeauna pentru o paritate nucleară cu SUA prin triada sa – submarine atomice, rachete intercontinentale şi aviaţie strategică – dar în ultimii ani se laudă cu un „super-armament” fără analogii în lume, notează Agerpres.

Dmitro Kuleba: „Cred că acum NATO vrea să se alăture Ucrainei”

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică vrea să se alăture Ucrainei şi nu invers – transmite RBC. Potrivit agenţiei de presă ucrainene, Kuleba a făcut declaraţia respectivă joi seară, la şedinţa Consiliului de Securitate al ONU, de la New York. Ministrul ucrainean de externe a fost întrebat despre posibila aderare a ţării sale la NATO. „Cred că acum NATO vrea să se alăture Ucrainei” – a răspuns Dmitro Kuleba, notează Rador.

Rusia a lansat 10 rachete asupra oraşului Zaporijjie

Armata invadatoare rusă a lansat 10 rachete asupra oraşului ucrainean Zaporijjia, în noaptea de joi spre vineri. Potrivit guvernatorului regiunii, Oleksandr Staruh, ruşii au lovit infrastructura oraşului. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime sau distrugeri. Amintim că armata rusă a atacat Zaporijjia şi joi dimineaţă, lansând nouă rachete. Atacurile s-au soldat cu un mort şi cinci răniţi, notează Rador.

 

Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat pe ruşi „să „protesteze” împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau „să se predea” forţelor Kievului, notează AFP.

„În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (…) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă” armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. „Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui”, a adăugat el.

„Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu”, a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze „până la un milion de oameni”. Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

„Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat”, Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP.

Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen „mult exagerat”, notează Agerpres.

sursahttps://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-23-septembrie_888365.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.