Azi, în lume. Știrile zilei – 12 septembrie

12 septembrie 2022  |  09:37  |  👁 248 Vizualizari


Împăratul Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta II a Marii Britanii

Împăratul Japoniei, Naruhito, intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta II a Marii Britanii, fiind prima sa călătorie în străinătate de la preluarea tronului casei regale japoneze, informează vineri presa niponă. Împărăteasa Masako şi-a exprimat, de asemenea, dorinţa de a participa la funeraliile monarhului britanic, iar guvernul Japoniei urmează să facă toate pregătirile pentru călătoria cuplului imperial, relatează televiziunile japoneze NTV şi TBS, citând surse guvernamentale, scrie Rador, citând Reuters.

Împăratul Naruhito a fost invitat în 2020 de Regina Elisabeta II în Marea Britanie, dar a amânat călătoria din cauza pandemiei de COVID-19, precizează presa japoneză. Regina Elisabeta II, care a vizitat Japonia în 1975 pentru a-l întâlni pe Împăratul Hirohito, a adus o „mare contribuţie” la întărirea relaţiilor dintre Japonia şi Marea Britanie, a declarat vineri premierul nipon, Fumio Kishida. Este un eveniment extrem de rar participarea unui împărat japonez la funeraliile unui monarh din străinătate. În 1933, fostul împărat Akihito, acum împărat emerit, a participat la funeraliile Regelui Baudouin al Belgiei, relatează Kyodo News.

Sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi depus în catedrala din Edinburg

Sicriul reginei Elisabeta a II-a va fi depus în catedrala din Edinburg, unde scoţienii îşi vor putea lua un ultim rămas bun. Un cortegiu funerar a parcurs duminică drumul de şase ore până în capitala Scoţiei, de la Castelul Balmoral, unde regina a încetat din viaţă joi, la 96 de ani. În acest timp, noul rege Charles al III-lea continuă întâlnirile la nivel înalt, după convorbirile de ieri cu reprezentanţii celor 14 ţări din Comunitatea Naţiunilor Comonuwealth, în care şeful statului este monarhul britanic, scrie Rador.

Regele Charles al III-lea se va duce în această dimineaţă în Parlamentul de la Londra. Camera Comunelor şi Camera Lorzilor se vor reuni în Westminster Hall, unde vor prezenta condoleanţele lor noului monarh. Regele Charles al III-lea va fi însoţit de regina consort, Camilla. Ulterior, cei doi vor pleca pe calea aerului la Edinburg, unde ieri a ajuns sicriul Majestăţii Sale, Elisabeta a II-a. Acesta se află, în această dimineaţă, în sala tronului din Palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a familiei regale în capitala Scoţiei.

Astăzi, sicriul va fi mutat la catedrala Saint John’s în cadrul unei procesiuni publice la care noul rege şi alţi membri ai familiei regale vor fi prezenţi. Sicriul va rămâne în catedrală o zi, perioada în care scoţienii vor putea prezenta un ultim omagiu reginei. Regele Charles şi regina consort Camilla se vor afla şi în Parlamentul Scoţiei, astăzi, unde vor primi condoleanţele parlamentarilor. Regina Elisabeta a II-a a pornit ieri pe ultimul său drum de la Castelul Balmoral spre capitala Scoţiei, iar mâine sicriul ei va ajunge la Londra şi va fi depus iniţial la Palatul Buckingham.

Britanicii continuă să aducă flori la reşedinţele familiei regale din întreaga ţară. Acest moment dificil i-a reapropiat pe prinţii William şi Harry, după tensiunile din ultimii ani care au făcut ca acesta din urmă să se retragă din familia regală şi să se mute în America. Pentru prima dată în ultimii doi ani, cei doi fraţi cu soţiile lor au apărut împreună în faţa Palatului Windsor, unde a mulţumit publicului pentru condoleanţele trimise şi florile depuse în memoria reginei Elisabeta a II-a.

SURSA https://www.dcnews.ro/azi-in-lume-stirile-zilei-12-septembrie_886952.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.