Avertismentul experților pentru cei care vor să facă reuniuni de Sărbători, cu familia sau prietenii

9 decembrie 2020  |  08:49  |  👁 329 Vizualizari


La finalul pademiei de coronavirus ne vom confrunta cu o alta, cea a depresiilor. Este semnalul de alarmă pe care îl trag psihiatrii, care cred că toate restricţiile şi teama de boală ne-au marcat puternic.

Iar luna aceasta, când oamenii aşteptau cu nerăbdare reuniunile cu cei dragi, sentimentele de frustrare şi de neputinţă se vor accentua. Cu toate acestea, recomandarea medicilor este clară: astfel de evenimente ar trebui să aibă loc doar în mediul virtual, pentru că riscul de infectare este mare, chiar dacă vă testaţi înainte.

După un an de pandemie, chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat ca în luna sărbătorilor, reuniunile să se ţină în mediul online. Iar Comisia Europană a lăsat fiecărei ţări în parte posibilitatea de a alege ce restricţii impune, în funcţie de numărul de cazuri.

Francezii vor avea voie să călătorească pentru a se reuni cu familia, inclusiv în Ajunul Crăciunului şi al Revelionului, dacă rata de infectare şi ocuparea secţiilor de terapie intensivă rămân sub un anumit prag.

În Italia, în prima şi în a doua zi de Crăciun, precum şi pe 1 ianuarie 2021, oamenii nu vor avea voie să iasă din oraşul de reşedinţă. Singurele excepţii sunt pentru vizitarea rudelor care sunt singure sau nu se simt bine şi pentru cuplurile care locuiesc în regiuni diferite.

Mai mult, italienii nu vor avea voie să iasă din case nici pe timpul nopţii. Iar pe 1 ianuarie abia după ora 7 dimineaţa.

În schimb, în Germania s-au permis întâlnirile de până la 10 persoane, care să nu fie din aceeaşi familie, în perioada 23 decembrie – 1 ianuarie. Copiii cu vârsta sub 14 ani nu sunt incluși în limită. Cu toate acestea, cancelarul Angela Merkel le-a cerut germanilor să se gândească bine înainte de a se întâlni în grupuri de această dimensiune.

În Marea Britanie oamenii din 3 gospodării diferite se vor putea reuni în acelaşi loc, pe o perioadă de cel mult cinci zile, între 23 şi 27 decembrie.

În România, deocamdată, sunt interzise evenimentele private.

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta: ″Este extrem de important ca în acest an sărbătorile sunt speciale din punct de vedere al modului în care ne comportăm, reuniunile trebuie să fie mai mult online şi repectarea recomadarilor aduce sănătate în familiile noastre″⁣.

Cei care s-au gândit să-şi cheme prietenii la masă doar dacă au un test negativ trebuie să ştie că nici această variantă nu este 100% sigură.

Este important de ştiut că testele antigen rapide au o eficiență de 90 de procente pentru cei care deja au semne de boală. În cazul celor asimptomatici, virusul este detectat doar la 6 din 10 persoane. Cu alte cuvinte, este posibil ca o persoană să aibă virusul, chiar dacă testul rapid a ieşit negativ.

Beatrice Mahler: ″Au fost situaţii în care s-a realizat dubla testare înaintea întâlnirii, dar petrecerea timpului împreună a demonstrat că una dintre persoane era în perioada incubaţie, iar virusul a început să se manifeste în timpul în care erau împreună şi au intrat toţi în izolare. Avem în faţă un virus extrem de altfel decât eram obişnuit, iar testarea nu asigură o perioadă de test negativ bine definită’.

În privinţa măştii, aceasta este eficientă doar dacă este purtată permanent.

Răzvan Cherecheș, specialist în sănătate publică: “Asiguraţi-vă că vă vedeţi într-un spaţiu suficient de mare ca să puteţi sta la o distanţă de 4 metri. Deschideţi toate geamurile, să se facă curent. Nu petreceţi mai mult de o oră împreună. Ţineţi-vă masca mereu pe faţă, cu excepţia perioadelor când mâncaţi. Dacă vă daţi jos masca să mâncaţi, asiguraţi-vă că staţi la o distanţă de 4 metri″.

Doar cei care au făcut boala în ultimele 3 luni pot răsufla uşuraţi. Ei au anticorpi şi sunt protejaţi.

Cu toate aceste restricţii, pandemia de coronavirus va lăsa urmări dramatice, cred psihiatrii.

Gabriella Bondoc, psihiatru: “Vom încerca să avem o atmosferă magică aşa cum putem, deja avem un an de creativitate extremă, ne vom confrunta cu încă o pandemie de tulburări psihice, anxietatea şi depresia vor ajunge şi deja sunt la nişte cote maxime″.

Pe 14 decembrie autorităţile vor anunţa dacă restricţiile impuse acum rămân în vigoare.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.