Medicul epidemiolog Molnar Geza a făcut un apel public pentru populaţie, atunci când se iese din case pentru a merge la cumpărăturile de strictă nevoie.

Mergem la cumpărături şi pipăim portocalele şi bananele înainte de a le alege. E un obicei prost şi ar fi bine să fie evitat. Nu trebuie să facem nimic cu ambalajele. În cel mai exigent caz, ambalajele pot fi şterse cu o cârpă umedă, cu un detergent sau cu un dezinfectant obişnuit pe bază de clor’, a transmis Molnar Geza.

Cât şi cum supravieţuieşte coronavirusul

„În privinţa supravieţuirii virusului sunt multe teorii şi foarte multe date. Cert este că în mediul extern, datorită gravitaţiei, picăturile cu virus, eliminat prin tuse, strănut, secreţie nazală nu supravieţuiesc mai mult de patru ore. În mod cert, după toate dovezile ştiinţifice. Nici un virus patogen, nici acest coronavirus, nu supravieţuieşte în afara celulei vii a organismului parazitat”, spune Molnar Geza.

Cât despre categoriile de vârstă cu factor ridicat de risc în faţa pandemiei de Covid-19, epidemiologul susţine că bătrânii trebuie obligatoriu protejaţi. Statul român a emis o ordonanţă militară prin care celor de peste 65 de ani le iese permisă părăsirea locuinţei doar într-un interval orar.

„După părerea mea, bătrânilor ar fi trebuit să le fie permisă ieşirea din casă pentru cumpărături între orele 08:00 şi 10:00. Ei sunt victimele infecţiei, nu cei care transmit infecţia. Apoi să vină populaţia mai tânără, care, fără discuţie, răspândeşte infecţia într-o rată mai mare decât o fac vârstnicii’, a spus Molnar Geza.