Alimentele organice, mai sanatoase decat cele obisnuite? Ce spun expertii in nutritie

Summer healthy raw vegan clean eating breakfast in bed concept. Young girl wearing pastel colored home clothes taking fruit from tray full of fresh seasonal fruit. Top view, horizontal composition

3 iunie 2022  |  09:39  |  👁 515 Vizualizari


Sa te iubesti mai mult inseamna, mai intai de toate, sa ai grija de sanatatea ta. Un pilon important in sustinerea ei este, desigur, alimentatia echilibrata. Descopera cat de benefica este hrana organica si ia in calcul cele mai bune sfaturi argumentate de nutritionisti!

Sa te iubesti mai mult inseamna, mai intai de toate, sa ai grija de sanatatea ta. Un pilon important in sustinerea ei este, desigur, alimentatia echilibrata. Descopera cat de benefica este hrana organica si ia in calcul cele mai bune sfaturi argumentate de nutritionisti!
Conform normelor, un aliment e cu adevarat organic doar atunci cand:
nu a fost tratat cu pesticide;
nu provine din organisme modificate genetic (abrevierea GMO, Genetically modified organisms indica acest aspect);
cultivarea materiilor prime nu a fost realizata cu ajutorul ingrasamintelor sintetice;
legumele sau fructele au fost cultivate in zonele fara radiatii.
„De asemenea, fermierii care pretind ca se ocupa cu argricultura organica ar trebui sa foloseasca doar substante naturale si sa se extinda in zone cu pamant fertil si ferit de poluare. E lesne de inteles ca pesticidele nu au ce cauta in agricultura organica. Daunatorii sunt de cele mai multe ori indepartati mecanic sau cu ajutorul solutiilor naturale (extracte din plante, uleiuri volatile s.a.)”, explica nutritionistul Simone Thomas.
Pesticidele sensibilizeaza imunitatea
Studiile arata ca alimentatia care nu se bazeaza pe hrana organica duce la raspandirea substantelor toxice, mai exact a pesticidelor, atat in organism, cat si in natura. „La ora actuala, o mare parte din alimentele pe care le consumam zilnic contin substante care polueaza si ne afecteaza organismul. Pesticidele, de exemplu, cel mai des regasite pe fructe si legume, nu pot fi indepartate doar spalandu-le sau fierbandu-le. Asa ca va dati seama cat de puternice sunt acestea si cat de greu le neutralizeaza organismul nostru.
In lipsa unei imunitati crescute, pe termen lung, aceste substante pot produce o uzura greu de imaginat. Asa ca ne e mai mult decat clar ca organice pot fi doar acele produse care au fost foarte putin procesate si care nu contin sub nicio forma aditivi si conservanti”, mai spune nutritionistul Simone Thomas. Acesta a mai spus ca legumele si fructele organice contin mai multi antioxidanti decat cele care nu provin din agricultura conventionala.
Cand vine vorba despre alimentele de origine animala, varianta organica pare sa fie cea mai potrivita: „fermierii care respecta standardele organice evita cat pot de mult sa-si trateze animalele cu antibiotice. Acestea se transmit prin consum in organismul uman. In plus, Asociatia Solului din Marea Britanie a interzis fermierilor sa mai foloseasca Colistinul, un tratament care pe termen lung duce la dezechilibre hormonale serioase”, mai explica nutritionistul englez. Asemenea fructelor si legumelor organice, studiile sugereaza ca produsele din carne si lapte organic contin cu 50% mai multe grasimi benefice (acizi omega-3, binecunoscuti pentru efectele lor favorabile asupra inimii) pentru organism decat cele obtinute pe cale industriala.
O investitie sanatoasa
Toti mai multi se intreaba daca merita sa treaca pe alimente organice – mai ales ca aceasta directie implica si un cost destul de mare.
„Le recomand tuturor sa manance organic. Cat mai des posibil pentru ca merita. E foarte sanatos”, spune Thomas. „Produsele care nu sunt organice sunt de regula stropite cu tot felul de substante. Acestea devin toxice pentru ca pesticidele nu pot fi inlaturate prin spalare sau decojire.”
Daca totusi nu-ti permiti sa cumperi de fiecare data alimente organice, evita pe cat posibil urmatoarele fructe si legume (sunt des tratate cu cantitati uriase de pesticide si conservanti): capsune, spanac, fasole verde, nectarine, struguri, mere, ardei, telina si rosii. „Consuma intotdeauna produsele locale din piata si opteaza pentru legumele si fructele de sezon. Daca alegi sa mananci capsune sau cirese in afara sezonului atunci asteapta-te ca acestea sa contina extrem de multe substante nocive (acestea au rolul de a le mentine cat mai mult timp intregi). Un alt avantaj legat de consumul fructelor si legumelor de sezon este ca acestea costa mult mai putin si astfel poti economisi bani pentru mai multe alimente organice”, sustine nutritionistul.
Un alt nutritionist apreciat in Marea Britanie, Jamie McDermott, recomanda cateva alimente pe care ar trebui sa le consumi intotdeauna de origine organica. „Daca bugetul nu-ti permite sa cumperi mereu produse organice, totusi fa un efort si include in alimentatia ta morcovii, bananele, ceaiul, ouale si laptele, toate, organice. Merita sa faci o asemenea exceptie, mai ales atunci cand nu poti investi intr-o alimentatie complet organica.”
9 alimente care nu trebuie sa fie neaparat organice
In timp ce alimentele de mai sus (mentionate de Simone Thomas) au un nivel crescut de pesticide, nutritionistul McDermott revine in atentie cu o lista de alimente pe care le poti consuma fara sa fie organice. „Puteti consuma fara probleme: avocado, porumb dulce, ceapa, sparanghel, broccoli, conopida, ananas, ciuperci si pepene. Fiind soiuri prolifice si rezistente, ele nu necesita un tratament special de intretinere sau stropirea cu pesticide.”
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.