Alegeri SUA 2020. Tensiunea creşte, manifestaţii şi arestări în oraşe mari în timpul numărării voturilor

5 noiembrie 2020  |  10:25  |  👁 274 Vizualizari


Manifestaţii încep, iar tensiunile cresc în Statele Unite, după alegerile prezidenţiale de marţi, pe măsură ce numărarea voturilor continuă, iar acţiunile în justiţie ale locatarului Casei Albe se succedă.
”Opriţi numărarea”, scandau zeci de susţinători ai lui Donald Trump în faţa unui centru de numărare a voturilor la Detroit, în Michigan – un stat-cheie în care Joe Biden a obţinut o victorie, şi unde echipa de campanie a lui Donald Trump a lansat o acţiune în justtiţie prin care cere acces liber la locul în care se numără buletinele de vot exprimate.
Numeroase state au fost depăşite de un potop de buletine de vot trimise prin corespondenţă, din cauza pandemiei covid-19, iar numărarea voturilor continuă.
Dacă justiţia se amestecă în alegeri, ca în 2000, ”asta ar putea să dureze săptămâni”, estimează specialişti americani în dreptul electoral.
La Chicago, spre deosebire de Detroit, manifestanţi i-au cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să plece de la Casa Albă. Ei au denunţat prin mesajele de pe banderole – ”Fiecare vot contează” şi ”Trump, afară!” – revendicarea victoriei de către locatarul Casei ALbe şi acţiunile judiciare pe care le-a lansat în Wisconsin şi Pennsylvania.
La New York, dar şi la Philadelphia, sute de americani au ieşit în stradă pentru a cere numărarea fiecărui vot şi pentru a-l acuza pe Trump că se amestecă în procesul democratic.
În Europa, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a criticat ”acuzaţiile nefondate” ale preşedintelui republican în exerciţiu, care a vorbit despre buletine de vot ”surpriză” şi despre ”fraude”, care alimentează tensiunile în Statele Unite.
La Phoenix, în Arizona – unde candidatul democrat la preşedinţie Joe Biden a obţinut o victorie potrivit presei americane, dar unde numărarea voturilor continuă -, susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat în faţa sediului Capitoliului şi centrului de numărare a voturilor de la Maricopa. Pe măsură ce se afişeau rezultate, diferenţa între Donald Trump şi Joe Biden scade.
Presa americană îl credita joi pe Joe Biden cu 253 până la 264 de mari electori, iar pe Donald Trump cu 214.
ZECI DE ARESTĂRI
Zece persoane au fost arestate la manifestaţii postelectorale, în noaptea de miercuri spre joi, la Portland, în Oregon, unde guvernatoarea democrată Kate Brown a recurs la Garda Naţională pentru a pune capăt unei ”violenţe generalizate”, relatează Reuters.
La New York poliţia a anunţat aproximativ 50 de arestări, iar reţineri au fost operate şi la Atlanta, Detroit şi Oakland, unde manifestanţi au cerut ca numărarea voturilor să continue fără oprelişti.
”Toate adunările care au fost declarate revolte auavutloc în centrul oraşului. Am procedat la zece arestări”, a precizat, într-un comunicat remis prin e-mail Reuters, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Portland.
Activişti din cadrul mişcării ”Protect the Results” – care reuneşte 165 de asociaţii şi sindicate – au anunţat aproximativ 100 de evenimente în Statele Unite până sâmbătă.
Echipa de campanie a lui Donald Trump, care evocă ”fraude”, cere să se întrerupă numărarea voturilor în mai multe state – în care miliardarul este devansat de rivalul său democrat.
La Phoenix, în Arizona, susţinători ai preşedintelui în exerciţiu – unii înarmaţi – s-au adunatîn faţa unei secţii de votare î urma unor zvonuri nefondate potrivit cărora buletinele de vot în favoarea sa nu au fost înregistrate în mod deliberat.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.