Alegerea primarilor în două tururi

26 noiembrie 2019  |  09:47  |  👁 352 Vizualizari


Alianța USR-PLUS pune presiune pe PNL pentru alegerea primarilor în două tururi. La fel și PMP. PNL nu acționează însă, deși alegerea primarilor în două tururi a fost un punct de negociere pentru susținerea Guvernului Orban.
Modificările asupra legislației electorale sunt controversate, se joacă între ce a spus Comisia de la Veneția și interpretarea CCR. Dacă se va ajunge în acest punct, aproape sigur va ajunge și pe masa CCR.
În 2016, prin ianuarie, erau fix aceleași discuții de astăzi. Atunci, PNL voia OUG de la Guvernul Cioloș, care refuza, pe motiv că nu e un guvern politic: ”Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică” spunea Cioloș.
În 2016, n-a vrut Cioloș. Acum, nu mai vrea Iohannis
Pe de altă parte, în prezent, și Klaus Iohannis vrea alegeri în două tururi, dar nu vrea ca Guvernul Orban să dea OUG în acest sens, dând direcția spre Parlament.
În 2016, Zegrean spunea, despre varianta modificării acestei legislații prin OUG, că e în perfect acord cu Constituția României: ”De când ştiu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici.”
Termen limită pentru modificarea legislației electorale
La începutul lui iunie au fost alegerile locale în 2016. În ianuarie, se vorbea dacă este permisă modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri, în contextul unei sugestii a Comisiei de la Veneția. Atunci, Augustin Zegrean afirma că e interpretabil. Președinte al CCR, el sublinia că ”un tur sau două tururi sau zece tururi este o opțiune politică, iar Constituția spune că trebuie să fie alegeri libere, periodice și corecte”. Totodată, dădea de înțeles că ”dacă nu se afectează, dacă nu apar defecte în lege sau modificări care se bat cap în cap” nu ar fi o problemă constituțională.
Alegerea primarilor într-un singur tur a fost decisă în timpul guvernării PDL.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.