Ajutoare de încălzire pentru iarna 2022-2023. Ce trebuie să faci pentru a obţine 750 de lei de la stat, listele se fac deja la primării!

29 august 2022  |  11:57  |  👁 570 Vizualizari


Lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că între 1 şi 3 milioane de familii vor putea primi acest nou tip de subvenţie.

Ajutoare de încălzire pentru iarna 2022-2023. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a anunțat că instituția pe care o conduce propune ca toţi cei care vor cumpăra cu factură lemn de focsă primească un ajutor de 150 lei pentru fiecare metru cub, în limita a maximum 5 mc.

”Guvernul acordă deja ajutoare pentru cei vulnerabili pentru lemne de foc. Noul ajutor vine în compensarea preţului care a crescut în ultima perioadă. Conducerea Coaliţiei a solicitat o propunere de la Ministerul Mediului. Săptămână viitoare vom prezenta această propunere Coaliţiei. Vom propune ca preţurile să fie compensate cu un ajutor de 150 de lei pe metrul cub de lemn de foc cumpărat (…) Cel care va beneficia va trebui să facă dovada că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură şi cu aviz de însoţire a mărfii. De această măsură vor beneficia toţi cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

Ajutoare de încălzire pentru iarna 2022-2023. La fel ca la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, şi aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsura vine în completarea măsurilor deja existente”, a precizat Tanczos Barna, într-o intervenţie la Digi 24.

Ministrul de resort a precizat, totodată, că lista beneficiarilor va fi întocmită de primării, iar estimarea este că între 1 şi 3 milioane de familii vor putea primi acest nou tip de subvenţie.

”Vom propune ca lista beneficiarilor să fie întocmită de primăriile care ştiu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând ca bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această sumă. Sistemul informatic care va gestiona va fi, mai mult ca sigur, dezvoltat de STS. Propunerea noastră se va referi doar la persoanele fizice şi impactul (bugetar, n.r.) va fi calculat după ce vom prezenta această propunere împreună cu Ministerul de Finanţe. Eu cred că impactul este unul suportabil şi poate fi acoperit din bugetul de stat. Analiza o vom face cu Ministerul de Finanţe. Numărul de familii beneficiare variază între 1 şi 3 milioane, în funcţie de situaţia sau modul în care îşi procură fiecare lemnul de foc. Cei care au pădure proprie şi nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc preţul ridicat care se practică acum pe piaţă”, a spus demnitarul.

Cât priveşte modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziţiei lemnului de foc.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.