Limbajul trupului are o forță incredibilă. Nu vom spune acum că orice expert în limbajul trupului poate să spună cu exactitate totul despre tine, însă un lucru e cert: e musai să cunoști semnificația limbajului trupului. Dacă vrei să fii perceput ca un adevărat gentleman, trebuie să știi ce poziții să eviți și cum să nu te prezinți în fața celorlalți, pentru a nu fii imediat „citit” și, de ce nu?, greșit interpretat. În cele ce urmează vom analiza 7 posturi ce țin de limbajul trupului, pe care ar trebui să le cunoască orice bărbat:
Poziția corpului
Punem pariu că există mari șanse ca în momentul în care citești aceste rânduri să stai cocoșat. Postura este unul dintre semnele de bază care indică faptul că ești 100% un gentleman. Dacă stai drept, arăți că ești atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău și că ești, totodată, mult mai abordabil. Nimeni nu simte nevoia să se adreseze unei persoane care stă cocoșată, privind la telefon. Și nu doar atât, dar când stai cocârjat ai toate șansele să primești întrebări de genul „Ești ok?”.
Zâmbetul
Probabil ești de părere că o mină încruntată și preocupată e mai atractivă. În mod cert, însă, nu este una abordabilă. Zâmbetul e unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a promova pozitivismul limbajului corporal, pentru a părea abordabil și pentru a te angaja mai rapid într-o conversație. În momentul în care tu însuți reușești să-i abordezi pe alții cu ușurință, arăți că deții controlul. Iar felul în care-i abordezi, contează: dacă nu zâmbești, s-ar putea să intimidezi.
Intimidarea nu presupune agresivitate. Nu e nimic greșit să pari intimidant, în situațiile care cer acest lucru. Dar când te angajezi într-o conversație cu alte persoane, zâmbetul deschide porți. Nu dispare nimic de pe masă pentru simplu fapt că ești abordabil. Dacă nu-ți place propriul tău zâmbet, ia în calcul o albire a danturii sau un control stomatologic. Zâmbetul e puternic, deci nu-l subestima.
Contactul vizual
Se vorbește foarte mult despre contactul vizual, așa că vom aborda problema dintr-un alt unghi. În multe articole din diverse publicații se spune că dacă reușești să fixezi o privire sexy în ochii unei femei, aceasta înnebunește (în sens pozitiv). E posibil, dar hai să vedem ce mai poți face cu privirea: interviuri pentru slujbe, întâlniri cu clienții, conversații cu rudele partenerei – toate acestea necesită contact vizual și un nivel ridicat de concentrare.
Oamenii vor să li se acorde atenție totală, în special atunci când vorbesc. Îți poți întoarce corpul către cineva, dar dacă ochii nu-ți sunt țintuiți în cei ai persoanei cu care vorbești, în timp ce zâmbetul îți joacă pe buze, nu vei avea parte de beneficiile discuției, oricare ar fi acestea. Trebuie să stabilești un contact vizual, în caz contrar, efectele pozitive ale conversației nu vor apărea. Iar în cazul în care vezi ceva dincolo de umărul persoanei respective, nu e politicos să-ți îndrepți privirea într-acolo.
Brațele încrucișate
Ai văzut, probabil, o mulțime de filme în care cineva se așează, în fața înspăimântătorului personaj negativ, cu mâinile încrucișate. Acest gest pune persoana respectivă într-o postură defensivă sau intimidată, pe care nu și-o dorește nimeni în viața reală. Încrucișarea brațelor, chiar dacă vine la pachet cu un zâmbet, te închide instant. Metaforic vorbind. Fiindcă astfel te vei transforma într-un zid, nu într-un gentleman abordabil.
Încrucișarea brațelor e asociată cu mânia. Fie și dacă interlocutorul tău nu te percepe ca fiind agresiv, poziția ta spune că ți-ai intensificat atenția și că exerciți o presiune asupra lui. Eventual nefiind de acord cu ceea ce spune sau urmează să spună. E un gest pe care ar trebui să-l eviți, fiindcă e unul dintre cele mai evidente limbaje ale corpului. Și nu e tocmai în favoarea ta.
Strânsul mâinii
Dacă știi să dai mâna cu putere, ca un bărbat, ai făcut deja o jumătate de bună impresie. Strângerile de mâini reprezintă prima linie defensivă a bărbaților. Un adevărat testament al limbajului corporal. O strângere moale te va aduce în postura de tip umil, nesigur, anxios, în vreme ce o strângere de mână sănătoasă arată că știi ce faci și ai încredere în acțiunile tale. De asemenea, aceasta indică profesionalism și va avea un impact mai mare la locul de muncă. Atenție, însă: nu exagera și, dacă ești un tip masiv și puternic, nu zdrobi mâinile celorlalți – nu asta e ideea!
Poziția blocată
Fie că încerci să obții atenția unei femei frumoase la un eveniment sau că încerci să atragi atenția șefului în legătură cu ceea ce urmează să spui, trebuie să fii atent la aspectul de poziție blocată a corpului. Experții în limbajul corporal erau de părere că dacă ești într-un grup, vârfurile picioarelor vor fi îndreptate, în mod natural, către persoana de care ești cel mai atras. Și totuși, acest fapt a fost reconsiderat în ultimii ani, considerându-se că vârfurile picioarelor arată doar persoana pe care o asculți și căreia îi acorzi atenție. Dacă stai așezat și vârfurile picioarelor sunt îndreptate către cineva, atunci și restul corpului va fi la fel.
Încearcă acum, de pildă: așează-te pe un scaun și întoarce-ți picioarele în unghi de 45 de grade. Corpul va încerca să se miște după ele, măcar un pic. Când corpul e blocat în orientarea către cineva, arată că îi acordă atenție acelei persoane și că ești interesat de ceea ce auzi din gura ei. Nimeni nu vrea să vorbească cu cineva dacă vede că e ignorat sau ascultat pe jumătate. Toată lumea vrea atenție totală. Suntem creaturi sociale și luptăm pentru a capta atenția. Pune piciorul drept în față si îndreaptă-l către persoana cu care vorbești.
Mâinile ocupate
Nu trebuie să te joci cu telefonul, nu trebuie să bați darabana cu degetele pe masă dar, te rugăm, fă ceva cu mâinile și nu le lăsa să atârne inerte pe lângă corp. Dacă nu ai nimic de făcut, ține-le în buzunarele blugilor, cu degetul mare scos în afară – vei alunga astfel senzația neplăcută și ciudată că ești într-un loc în care nu-ți dorești să fii. Pontul nu se aplică la o ținută elegantă, când ținutul mâinilor în buzunare e un gest destul de nepotrivit dacă e făcut continuu. Dacă ești la o recepție, ia-ți un pahar și ține-l în mână, chiar dacă nu bei. Sau caută pretexte pentru a-ți folosi mâinile – ai prins ideea.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.