20 martie, ora 5.50, a început primăvara astronomică. Astăzi este şi Ziua Internaţională a Astrologiei

20 martie 2020  |  07:44  |  👁 716 Vizualizari


Calendaristic, de la 1 martie am intrat în anotimpul primăverii, dar astronomic ea începe din momentul echinocţiului de primăvară care se produce în jurul datei de 20 martie. În ziua echinocţiului de primăvară este sărbătorită şi Ziua Internaţională a Astrologiei, pentru a coincide cu începutul anului astrologic, momentul când Soarele intră în semnul tropical din Berbec. Astăzi este și Ziua Mondială a Povestitului, Ziua Internaţională a Fericirii şi Ziua Internaţională a Francofoniei.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic.

Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare. Începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

La momentul echinocţiului de primăvăra Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc. Acest fenomen determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

În emisfera sudică a Pământului, fenomenul este invers. În aceste regiuni, echinocţiul marchează începutul toamnei astronomice.

Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte şase luni.

Cuvântul „echinocţiu” derivă din cuvântul francez „équinoxe”, care, la rândul lui, provine din latinescul „aequinoctium”, format din „aequus” – „egal” şi „nox”, „noctis” – „noapte”.

Ziua Internaţională a Astrologiei

A fost sărbătorită pentru prima dată de Asociaţia pentru Astrologie (AFAN) în 1993, pentru sensibilizarea omenirii faţă de cunoştinţele astrologiei şi pentru a atrage atenţia mass-media asupra aspectelor pozitive ale acestei ştiinţe.

Din punct de vedere astrologic, în ziua echinocţiului de primăvară are loc trecerea Soarelui din zodia Peştelui în zodia Berbecului.

Astrologii spun că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii umane.

În perioada echinocţiului de primăvară, totul se trezeşte la viaţă, tinde să iasă la suprafaţă, să se bucure de energiile profunde ale primăverii.

Astrologii cred că mişcările şi poziţiile corpurilor cereşti influenţează direct viaţa de pe Pământ. Astfel le folosesc la interpretarea evenimentelor trecute şi prezente sau pentru prezicerea viitorului. Astrologia există de multe mii de ani, dar numarul celor care au abordat-o cu respect şi încredere nu este mare. Comunitățile ştiinţifice o consideră drept o pseudoştiinţă sau o superstiţie. Conform statisticilor, astazi astrologia se bucură totuşi de destulă popularitate, mai ales în rândul gospodinelor sau adolescenţii, dar şi a oamenilor de afaceri şi politicienilor.

Tot astăzi sunt sărbătorite şi Ziua Mondială a Povestitului, Ziua Internaţională a Fericirii şi Ziua Internaţională a Francofoniei.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.