19 februarie, Ziua mondială a pangolinului. „Timidul cu armură de solzi” este cel mai braconat animal din lume. În România s-a descoperit o nouă specie

19 februarie 2022  |  08:11  |  👁 282 Vizualizari


Ziua Mondială a Pangolinului, sărbătorită în fiecare an în a treia sâmbătă a lunii februarie, a fost fondată în 2012. Este un semnal de alarmă adresat lumii, în condiţiile în care pangolinii sunt uciși și traficați în număr mare şi toate cele opt specii sunt amenințate cu dispariția. Cercetători americani au descoperit în România, în situl paleontologic Grăunceanu din județul Vâlcea, pe valea Oltețului, o nouă specie pe care au numit-o ”Smutsia olteniensis”.

„Nu este o fosilă de lux”, a spus Claire Terhune, profesor de antropologie la Universitatea din Arkansas. „Este un singur os. Suntem mândri de asta, deoarece fosilele provenite de la pangolini sunt extrem de rare. Acesta se întâmplă să fie cel mai tânăr pangolin descoperit vreodată în Europa și singura fosilă de pangolin din Europa din perioada Pleistocen.”

Osul, humerus, a fost găsit în situl Grăunceanu, un bogat zăcământ fosil din Valea râului Olteț. Timp de aproape un deceniu, Terhune împreună cu o echipă internațională de cercetători și-au concentrat atenția asupra siturilor din zona Oltețului. Aceste situri, descoperite inițial în urma alunecărilor de teren din anii 1960, au produs fosile dintr-o mare varietate de specii de animale, inclusiv o maimuță terestră mare, girafe cu gât scurt, rinoceri și pisici cu dinți sabie, pe lângă noua specie de pangolin.

„Ceea ce este interesant este că, deși unele lucrări din anii 1930 au sugerat prezența pangolinilor în Europa din perioada Pleistocenului, acele fosile s-au pierdut, iar cercetătorii s-au îndoit de valabilitatea lor”, a spus Terhune. „Acum știm cu siguranță că pangolinii erau prezenți în Europa cu cel puțin 2 milioane de ani în urmă.”

Fiind cea mai tânără și cea mai bine documentată fosilă de pangolin din Europa și singura fosilă din Europa din perioada Pleistocen, noua specie aduce date noi în cunoaşterea evoluției pangolinului. Smutsia olteniensis, așa cum este numită noua specie, împărtășește mai multe trăsături unice cu alți membri vii ai genului Smutsia, care se găsesc în prezent numai în Africa.

Pangolinii trăiesc în Asia și Africa. Deseori denumiți şi furnicari solzoşi, ei seamănă oarecum cu şopârlele armadilo. Acoperiţi cu solzi de la cap până la coadă, uneori sunt confundați cu reptile, dar pangolinii sunt de fapt mamifere și sunt strâns înrudiți cu carnivorele. De asemenea, se numără printre cele mai traficate animale din lume. Potrivit World Wildlife Fund, cele opt specii de pangolini vii de pe două continente variază de la „vulnerabile” la „în pericol critic”.

Pangolinul sau „timidul cu armura de solzi” este cel mai vânat animal de pe planetă. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii atrage atenția că aceste vietăți sunt pe cale de dispariție. Sunt ucise pentru carnea lor, considerată o delicatesă în China și alte țări asiatice, dar și pentru solzii folosiți în medicina tradițională chineză.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.