1,5 milioane de sticle de sucuri pentru copii, retrase din magazine din cauza unei substanțe periculoase

16 august 2021  |  08:38  |  👁 321 Vizualizari


1,5 milioane de sticle de suc sunt retrase din mai multe hypermarketuri şi vor fi distruse, a anunţat Autoritatea Sanitar Veterinară.

Este vorba despre două sortimente, consumate în general de copii, care ar fi contaminate cu oxid de etilenă, o substanţă periculoasă, cancerigenă, interzisă în Uniunea Europeană. Deşi cantitatea este extrem de mică şi nici măcar nu poate fi detectată de aparate, autorităţile au decis să elimine orice risc.

Vizate sunt patru lanţuri de hypermarketuri, cu magazine în toată ţara.

Probleme sunt la 13 loturi de suc Figo de 300 de ml, cu aromă de portocale şi mandarine, care expiră în iunie şi iulie, anul viitor, şi cinci loturi de suc cu multivitamine.

Sunt retrase şi două sortimente de suc Fruit&Friends, la 2 litri: patru loturi cu aromă de portocale şi încă patru cu portocale, mere şi piersici, care expiră în martie şi aprilie, anul viitor.

Mihai Ponea, ANSVSA: „Este vorba de o depăşire de oxid de etilenă în aditivul introdus în extractul de fructe, care la rândul său a fost introdus în aceste sucuri. În urma analizelor efectuate pe aceste tipuri de sucuri, nu a fost identificat acest oxid de etilenă, dar pe principiul precauţiei s-a dispus retragerea de pe piaţă, mai ales că sunt sucuri care sunt consumate în general de copii”.

Oxidul de etilenă este cancerigen şi este interzis în toată Uniunea Europeană. Nu a fost identificat în sucurile vizate, pentru că este sub limita detectată de echipamente, însă un aditiv pe care aceste băuturi îl conţin este contaminat cu oxid de etilenă. Este vorba despre guma de caruba, E410. Din acelaşi motiv au fost retrase din magazine, în ultimele săptămâni, mai multe sortimente de îngheţată.

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic UPU la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi: „Nu există un nivel sigur pentru consumator, nu există un nivel sigur pentru mediu şi de aceea acest produs este interzis în UE. Poate provoca mutaţii, este un perturbator neuro-endocrin redutabil. Efectele sunt cumulative, sunt dezvoltate în timp”.

Unul dintre producători spune, potrivit anunţului de pe site-ul ANSVSA, că nu există niciun risc pentru sănătate, având în vedere cantităţile extrem de mici utilizate.

Reţeaua de magazine în care se găseşte cel de-al doilea tip de suc, însă, le recomandă oamenilor să nu consume băutura.

În ambalaje colorate, sucurile sunt în general băute de copii.

Potențial cumpărător: „Știm de E-uri, sunt multe care sunt toxice pentru copii. Foarte, foarte multe sunt cu diferite desene, cu desene animate, secvenţe. Copilul, când le vede, deodată sare să ie ia în mână, cumpără-mi, cumpără-mi”.

Inspectorii ANSVSA verifică acum dacă magazinele au retras produsele şi respecta legislaţia.

Sancţiunile sunt destul de drastice, de la 30.000 la 40.000 de lei este prima amendă. La două astfel de abateri, acel supermarket se închide pentru 6 luni.

Inspector ANSVSA: „Am dat multe amenzi, pentru că în special supermarketurile nu afişează la intrarea în magazin sau în loc vizbil la raionul de sucuri aceste produse, astfel încât consumatorul să îl poată identifica”.

Dacă aţi cumpărat deja băuturi din aceste loturi nu le consumaţi. Le puteţi duce la magazin şi veţi primi banii înapoi.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.