În această perioadă politică tulbure amestecată cu mult COVID-19 au început să apară tot felul de combinații politice care invariabil se lasă cu strategii mai mult sau mai puțin viabile și din punct de vedere practic practic. Una din întrebările care se ridică din ce în ce mai mult în ultima perioadă e aceea dacă vom mai avea sau nu alegeri în luna septembrie ținând cont de rata în creștere exponențială a infectărilor cu noul tip de coronavirus.
Deși liberalii și președintele Klaus Iohannis susțin sus și tare că alegerile locale vor putea fi organizate pe 27 septembrie, ici colo apar oficiali care lasă să se înțeleagă că situația nu este deloc bună și că o amânare a alegerilor ar fi o soluție excelentă. Unul din acești oameni este chiar premierul Ludovic Orban care o spune aproape direct că în caz de probleme amânarea ar putea fi o soluție. Și nu e singurul…
În același timp au apărut tot mai multe voci care cer amânarea alegerilor și ele cresc în intensitate pe măsură ce recordurile de infecții anunțate zilnic de Grupul de Comunicare Strategică doboară record după record.
În zona politică încep de aici zvonurile. Și ar fi trei aproximativ 3:
1.Alegerile să fie organizate la termenul deja convenit – 27 septembrie.
Sunt oameni politici importanți din ambele părți ale eșichierului politic care încep deja să se întrebe pe cine ar avantaja un scrutin sub Stare de Alertă și cu foarte mulți oameni care nu ar ieși din case pentru vot. Mai toți susțin la unison ca avantajat ar fi PNL și în mai mică măsură USR, dar atenție… un USR care deja a început să fie tot mai vocal în a cere amânarea alegerilor din motive medicale. Având stare de alertă nu vom avea deschise școlile și dacă studenții nu sunt în centrele universitare și puterea de foc a USR-PLUS va fi mult mai mică.
Deja se întreabă analiști, jurnaliști, comentatori de ce oficialii guvernamentali vorbesc de neînceperea școlilor, dar susțin că se pot organiza alegeri… E o întrebare care se va pune tot mai des în perioada următoare (n.r – există deja o petiție publică care cere ca școlile să înceapă la termen) și la care Guvernul va trebui să răspundă – De ce e sigur să organizezi alegeri, dar să nu poți începe școala?
La asta mai punem la socoteală și anunțul Autorității Electorale Permanente (AEP) care a anunțat deja ca în cazul în care se vor organiza alegeri în Stare de Alertă atunci costurile cu organizarea lor vor fi exorbitante.
2.Alegerile locale să fie organizate după cele parlamentare.
Nu ar mira pe nimeni ca Guvernul Orban să cedeze și să admită că situație medicală este mult prea proastă și că urmează să coste prea mult ca să organizeze alegerile locale în plină Stare de Alertă. Există un precedent – alegerile locale deja au fost mutate din iunie în septembrie… să mai fie mutate o dată nu ar fi o mare surpriză.
Doar că aici intervin niște chestiuni politice interesante. Autoritățile locale deja sunt sleite financiar în așteptarea alegerilor. Primarii de toate culorile au tras cât au putut de tare să își mulțumească alegătorii pentru a fi realeși. O nouă amânare și venirea anotimpului rece ar face ca mulți primari și șefi de consilii județene și dacă ar vrea nu ar mai avea cu ce să menține actualul ritm de ”campanie electorală”.
Dar oare toți? Primarii și șefii de consilii județene din zona partidului de la Putere vor fi avantajați. Deja se pompează bani serioși în administrațiile liberale. Cum mulți primari nu au nici o problemă de culoare politică ci doar una de supraviețuire în funcție unii au făcut deja pasul și fără să demisioneze din partidul în care este acum pentru a nu pierde mandatul, se declară simpatizanți PNL și imediat conducta cu bani curge și în ograda lui. Așa de explică trecerea masivă de aleși ai PSD spre PNL și semnalele tot mai nervoase dinspre USR că psd-izarea PNL-ului e o chestiune de timp.
Potrivit Constituției României alegerile parlamentare pot fi amânate doar în cazuri speciale, printre care și Starea de Urgență până la încetarea acestora:
”ARTICOLUL 63
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.”
O amânare a alegerilor locale după cele parlamentare (alegerile locale sunt mult mai ușor de făcut pentru că se face doar prin lege aprobată de Parlament) ar face ca procesul de racolare să se intensifice puternic. Un guvern PNL rezultat din alegeri ar acționa ca un adevărat magnet pentru șefii de consilii județene și primari aflați în funcție și în alte partide. Cei mai afectați vor fi social-democrații, dar și Pro România, PMP și alte partide mici care dețin mandate de primari.
3.Alegerile locale să aibă loc la 27 septembrie fără Stare de alertă.
În acest caz, tot mai puțin probabil dacă e să ne luam ”după veselia raportărilor Grupului de Comunicare Strategică”, se aplică în mare parte ceea ce deja se află la Punctul 1 (vezi mai sus). Nu va fi Stare de Alertă, dar destulă frică în populație pentru ca prezența la vot să nu fie cum ar fi fost în mod normal. Depinde foarte mult și de jocurile care se vor face în Parlament în luna septembrie și dacă data alegerilor va găsi Guvernul Orban la Palatul Victoria… și dacă Da în ce măsură va avea puteri depline sau limitate.
Concluzii:
-sunt multe detalii care ar putea încurca strategiile făcute la această dată
-intensificarea infecțiilor cu COVID-19 ar putea schimba totul
-disputele politice din aceste zile să se transforme în adevărate războaie și toamna să găsească și Stânga și Dreapta mai franjurate ca oricând
-amânarea alegerilor locale pentru mijlocul lui decembrie după alegerile parlamentare ar putea da impresia unui avantaj strategic PNL, dar odată intrați în bula lui ”să mai stăm că poate mai încolo va fi și mai bine pentru noi” cu greu se vor putea opri și consecințele nu pot fi cuantificate acum
-un eventual congres de alegeri al PSD să ducă la schimbări multiple
-posibile retrageri spectaculoase de candidați și aducerea în prim-plan a unor vedete care acum sta ascunse pentru a nu se uza mediatic
Sunt atât de multe variabile încât nimeni nu poate spune cert nimic la această oră. Este evident că fiecare partid caută să își maximizeze câștigul electoral prin toate acțiunile pe care le intreprinde în aceste zile – la guvernare, în parlament sau în administrațiile locale, dar criza sanitară și mai ales cumplita criză economică în care ne afundăm pe zi ce trece pot schimba totul.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.