Ziua Iei merită respect. Tu știi ce simboluri porți?

24 iunie 2020  |  05:34  |  👁 1688 Vizualizari


Ziua Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. I s-a spus Ziua Universală a Iei. Și asta pentru că bluza tradițională românească este încărcată de magie. Și nu întâmplător s-a ales să fie celebrată odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Motivele tradiționale care fac ca o bluză aparent banală să devină o adevărată opreă de artă sunt încărcate de simboluri profunde. Indiferent de regiunea geografică din care provine, o ie spune o poveste.

Ce se face de Ziua Iei
Comunitatea „La Blouse Roumaine’ a propus, în 2013, ca ia să devină brand de țară. În același an, a organizat, pentru prima oară, Ziua Iei în aceeași zi cu sărbătoarea Sânzienelor.. Evenimentul a devenit global, fiind sărbătorit în peste 50 de țări de pe șase continente. Totul pentru a promova bluza tradițională și obiceiurile românești. Așa se face că, an de an, pe 24 iunie, lumea se îmbracă în straie de sărbătoare, unde ia este în prim-plan. Bluza românească a devenit un simbol internațional al culturii românești și sursă de inspirație pentru creatorii de modă din lumea întreagă.
Culorile au rolul lor
În general, culorile joacă un rol aparte în costumul popular tradițional. Însemnătatea lor pe ie ține de regiunea din care provin cei care o poartă dar, mai ales, de vârstă și de rangul social. Spre exemplu, o tânără va purta culori vesele (roșu, galben, auriu), vii, în vreme ce ornamentele pompoase, cu multe mărgele și culori mai sobre (negru, verde, maro, argintiu, violet închis) le sunt rezervate doamnelor cu un statut social ridicat sau zilelor de sărbătoare. Culoarea roșie este simbolul sângelui, al vieții, al soarelui, al focului purificator, al iubirii și al bucuriei de viață.

Tonurile de galben pe ie transmit lumină, tinerețe, fericire, ospitalitate, recolte bogate. Verdele vorbește despre prospețime, frăgezime, reînnoirea naturii, speranță, fertilitate, precum și despre lanurile roditoare. Albastrul și argintiul arată vitalitatea, frumusețea apelor curgătoare, a cerului senin de vară. Tonurile violet ne trimit cu gândul la încredere, răbdare și stăpânirea de sine. Negrul, atât de prezent în portul popular, exprimă trăinicia, eternitatea, statornicia. Combinațiile de roșu cu maro arată că posesoarea de ie vine dintr-o regiune muntoasă.

Ce poveste spune o ie
Simbolurile ornamentelor cusute pe ie sunt variate: geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, cât şi religioase. Se pot însă deosebi şi semnificaţii după cum urmează:
linia dreaptă verticală = viaţa
linia dreaptă orizontală = moartea
linia dublă dreaptă = eternitatea
linia cu dreptunghiuri = gândirea şi cunoaşterea
linia uşor ondulată = apa, purificarea
spirala = timpul, eternitatea
dubla spirală = legatura dintre viaţă şi moarte
copacul sau ramurile = trăinicie, înțelepciune, renaștere

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.