Marile companii tech au anunțat că fac eforturi în lupta cu dezinformările de pe platformele sale, însă lucrurile pe WhatsApp este ceva mai greu de controlat.
Internetul e plin de fake news și dezinformări despre noul virus cu care se confruntă în prezent întreaga planetă. Deși autoritățile insistă să-ți iei informațiile necesare doar din surse oficiale, asta nu împiedică informațiile false să se răspândească (de la leacuri miraculoase, până la cifre eronate).
Evident, internetul și rețelele sociale sunt printre cele mai „promițătoare” pentru așa ceva, iar utilizatorii de WhatsApp ar putea fi dintre cei mai afectați. Platforma deținută de Facebook se află acum sub atenția celor preocupați de răspândirea dezinformărilor. Problema e atât de mare încât liderii mondiali recomandă utilizatorilor să nu mai distribuie informații neverificate pe platformă.
Ai putea crede că Facebook ar putea controla destul de simplu lucrurile pe aplicația sa de mesagerie. Totuși, lucrurile sunt ceva mai complicate de atât. De fapt, chiar caracterul sigur, menit să-ți ofere intimitate, este cel care împiedică compania să ia măsuri mai drastice în ceea ce o privește.
Pe această platformă, toate mesajele trimise sunt criptate end-to-end. Asta înseamnă că doar cel care trimite și cel care primește mesajul poate știi, de fapt, ce conține acesta. Nici compania în sine nu poate avea acces la mesaje. Asta spre deosebire Messenger, de exemplu, care folosește criptarea end-to-end numai în modul „conversații secrete”, care trebuie să fie activat pentru fiecare conversație în parte. De asemenea, Instagram nu folosește nicio modalitate de criptare a mesajelor.
Astfel, criptarea folosită pe aplicația de mesagerie nu permite nici autorităților să controleze dezinformările care apar în mesajele trimise.
WhatsApp spune că a luat câteva măsuri pentru a elimina dezinformarea. Pe de-o parte, apelează la grupurilor de fact-checking, cărora utilizatorii le pot transmite mesaje, pentru a verifica informațiile. În plus, a limitat în trecut și de câte ori poate fi distribuit mai departe un mesaj: utilizatorii pot acum să trimită un mesaj către maximum cinci chat-uri. De asemenea, numărul maxim de membri ai unui grup a fost redus la 256.
Totuși, asta nu e suficient pentru a controla fenomenul de pe platformă. Cel mai probabil, acest lucru nu va fi posibil prea curând, de aceea e important să te protejezi singur de dezinformări.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.