Weekendul porților deschise la Rafinaria Steaua Română

11 mai 2022  |  05:02  |  👁 1879 Vizualizari


Rafinăria „Steaua Română” din Câmpina, care la începutul secolului 20 era cea mai mare din Europa, se deschide pentru publicul larg pentru prima dată în istoria sa de peste 120 de ani, în weekendul 14-15 mai.

Toți cei interesați vor avea astfel ocazia să vadă cu ochii lor interiorul uneia din cele mai vechi Rafinării din Europa. Apoi, toți participanții vor fi încurajați să își imagineze viitorul posibil al Rafinăriei, să schimbe idei în legătură cu viziunea lor și să transmită aceste idei către proprietari și comunitate. Numai printr-un asemenea dialog ne putem asigura că zona Rafinăriei va fi, cu adevărat, integrată armonios în oraș. Și, deci, că această zonă va redeveni inima orașului, așa cum a fost timp de peste 125 de ani”, afirmă organizatorii, pe Facebook.

Programul evenimentului:

Sâmbătă, 14 mai: 10.00 – 20.00; proiecție de film: 20.30 – 23.00
Duminică, 15 mai: 10.00 – 18.00.

„Împreună cu proprietarii actuali ai spațiului Rafinăriei, noi, grupul Rafinăria la prezent!*, facem primul pas și deschidem conversația despre regenerarea urbană a zonei. Timp de două zile – pe 14 și 15 mai – Rafinăria se va deschide către toți cei cărora le pasă de trecutul, prezentul și viitorul spațiului.
Am pregătit activități de informare, momente artistice și o zonă de relaxare chiar în incinta Rafinăriei – toate acestea pentru a pune bazele unei discuții deschise și constructive referitoare la viitorul zonei. De asemenea, pentru sâmbătă seară, am pregătit un moment special – proiecția filmului „România Sălbatică”, urmată de un Q&A cu co-producătorul filmului, câmpineanul Cosmin Dumitrache. Accesul la eveniment este gratuit, iar accesul la proiecția de film se va face în baza unei rezervări prealabille la link-ul: https://bit.ly/inscriereProiectie
Câmpinenii, precum și toți cei interesați, vor avea astfel ocazia să vadă cu ochii lor interiorul uneia din cele mai vechi Rafinării din Europa. Apoi, toți participanții vor fi încurajați să își imagineze viitorul posibil al Rafinăriei, să schimbe idei în legătură cu viziunea lor și să transmită aceste idei către proprietari și comunitate. Numai printr-un asemenea dialog ne putem asigura că zona Rafinăriei va fi, cu adevărat, integrată armonios în oraș. Și, deci, că această zonă va redeveni inima orașului, așa cum a fost timp de peste 125 de ani.
Orarul de vizitare pentru cele două zile va fi:

De asemenea, ne dorim ca acest eveniment să marcheze un punct de cotitură – dintr-o sursă de poluare, Rafinăria trebuie să devină un spațiu al naturii iar această schimbare de direcție începe cu fiecare noi. Astfel, vă încurajăm să veniți la eveniment pe jos, cu bicicleta, sau folosind transportul în comun (nu vor exista locuri de parcare în incintă).
Iar acesta este numai primul pas.
Este esențial ca această conversație să crească în amploare și să fie întreținută pe toată durata procesului de regenerare urbană și vom continua să lucrăm împreună și să ne implicăm pentru ca acest lucru să se întâmple și sperăm ca, începând cu 14 mai, să vă avem alături.
*) Rafinăria la prezent! este un grup de câmpineni implicați civic și specialiști independenți legați sufletește de Câmpina . Grupul nostru a luat ființă în urma apariției unei oportunități urbanistice excepționale pentru orașul nostru: regenerarea urbană a zonei Rafinăriei și integrarea și punerea în valoare a elementelor de patrimoniu industrial. În grupul nostru există oameni implicați direct în povestea de până acum a Rafinăriei și oameni care, deopotrivă, se luptă pentru a duce povestea mai departe. Oameni care au făcut deja analize preliminare ale zonei, sau care au pregătit deja unele propuneri de dezvoltare. Alții – cercetători, arhitecți, istorici, sau ingineri – sunt gata să își pună cunoștințele și experiența în slujba identificării unor soluții inteligente de conservare și dezvoltare.”

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.