Vrei să schimbi vaccinul la rapel, dacă ţi-ai făcut iniţial AstraZeneca?

13 aprilie 2021  |  07:03  |  👁 286 Vizualizari


Ministerul Sănătăţii a precizat că pacienţii care trebuie să facă rapelul pentru vaccinul anti-COVID nu-l pot face cu un alt ser decât cel utilizat la prima doză.

„Autoritățile competente de la nivel internațional recomandă ca rapelul să fie realizat cu același vaccin cu care a fost administrată prima doză.
Până la acest moment nu există date în ceea ce privește siguranța și eficacitatea, care să ateste faptul că cele două administrări se pot face cu vaccinuri diferite„, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătăţii.
Se fac studii pentru reacţia schimbării vaccinului
Pentru a putea studia posibilitatea combinării vaccinurilor, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie a început un studiu (Com-COV) care va analiza reacția sistemului imun al persoanelor înrolate, după administrarea celei de-a doua doze cu un vaccin diferit față de cel utilizat pentru prima doză.
„Studiul a început în luna februarie a acestui an și va dura 13 luni, dar date parțiale din acest studiu ar putea fi disponibile mai devreme.
Până când vor exista date suplimentare oficiale în ceea ce privește utilizarea a două vaccinuri diferite pentru cele două doze, recomandările oficiale continuă să fie acelea de a utiliza același vaccin atât pentru prima doză, cât și pentru rapel„, a precizat Ministerul Sănătăţii.
Nici OMS nu face astfel de recomandări
Organizaţia Mondială a Sănătăţii susține că, în lipsa unor „date adecvate”, nu poate să facă recomandări privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 între cele două doze.
Declarația a fost făcută săptămâna trecută, după ce Franţa a anunțat că vrea să administreze alt vaccin la rapel persoanelor sub 55 de ani care au fost vacccinate cu AstraZeneca la prima doză.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.