Viața Sfintei Mucenițe Ecaterina

Aceasta a trăit pe vremea lui Maximian, cel ce domnea împreună cu Dioclețian și s-a născut în Alexandria, fiind fiică de ne-am împărătesc.

Deșteaptă, frumoasă, crescută în belșug, Sfânta Ecaterina a dobândit cunoștințe rare și multă învățătură, ajungând, foarte de tânără, printre cei mai de seamă înțelepți ai vremii sale.

A cunoscut, asfel, scrierile lui Virgiliu, Esculap și Hipocrate, ale lui Aristotel și Platon, a cunoscut tot meșteșugul marilor cuvântători și grăia în multe limbi străine.

Deosebit de toate aceste învățături, Sfânta era și o luminată creștină, cunoscând Sfânta Scriptură și străduindu-se să viețuiască după poruncile Domnului Hristos, pe care îl iubea ca o logodnică, socotind-l Mirele sufletului său.

În zilele prigoanei pornite împotriva creștinilor de împăratul Dioclețian, sosind Maximian în Alexandria Egiptului, a fost prinsă și Sfânta Ecaterina pentru mărturisirea ei cea în Hristos.

Pusă la bătăi grele și la sângeroase chinuri, de fiecare dată a ieșit nevătămată. Între alte pedepse, a fost silită de Maximian să se înfrunte cu o adunare de filozofi păgâni, ca să dovedească în fața poporului, deșertăciunea zeilor.

Ea, rușinându-i pe toți, cu înțelepciune și cu bună grăire, i-a înduplecat pe cei o sută cinzeci de învățați să creadă în Hristos, încât, stăruind ei în mărturisirea credinței, au fost arși în foc.

În cele din urmă, scăpând ea ca prin minune de învârtirea cea ucigatoarea a roatei, a fost osândită să i se taie capul și așa a luat cununa mărturisirii. Trupul ei se află la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, pe muntele Sinai.

Related posts

Leave a Comment

14 + one =