Vasile Dîncu, mesaj de Ziua Aviației Române. Ministrul i-a omagiat pe cei 8 militari care au murit în catastrofa militară de la Constanța

20 iulie 2022  |  07:07  |  👁 326 Vizualizari


Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a transmis, miercuri, un mesaj de Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în care i-a omagiat pe cei opt militari care au murit în catastrofa aviatică ce a avut loc în luna martie la Constanţa.

Doresc să aduc un omagiu în primul rând celor opt militari pe care i-am pierdut, la datorie, în luna martie a acestui an, în catastrofa aeriană din judeţul Constanţa. Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuţi pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale ţării noastre„, a afirmat Dîncu, în mesajul remis Agerpres de MApN.

El a adăugat că situaţia de securitate generată de agresiunea Federaţiei Ruse în Ucraina şi implicaţiile acestui război „necesită continuarea procesului de adaptare a posturii de descurajare şi apărare” a NATO.

„Aliaţii noştri se află deja aici, iar contribuţia lor va creşte gradual în perioada imediat următoare„, a subliniat ministrul.

Potrivit acestuia, Forţele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forţe ale Armatei noastre, „au contribuit în mod direct, cu misiuni şi sarcini îndeplinite exemplar, la întărirea permanentă a capacităţii de apărare a ţării noastre, şi-au adaptat timpul de reacţie la un ritm operaţional crescut şi au continuat misiunile şi antrenamentele executate în comun cu partenerii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice”.

El a amintit misiunile de Poliţie Aeriană executate cu aeronavele F-16 proprii şi pe cele din cadrul Activităţilor de Vigilenţă Întărită şi de Poliţie Aeriană Întărită executate alături de aeronave de luptă ale partenerilor din Germania, Italia, Marea Britanie, Statele Unite al Americii.

Programele de înzestrare pentru aviaţia militară continuă, a evidenţiat Vasile Dîncu, care a menţionat că programul privind avionul multirol va fi completat, în curând, cu încă două escadrile, prin achiziţia, modernizarea şi operaţionalizarea a încă 32 de aeronave F-16, ceea ce va deschide calea către etapa finală, respectiv dotarea cu aeronave de generaţia a V-a.

„La fel de importantă pentru securitatea ţării şi a teritoriului aliat este şi continuarea Programului ‘Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT’, un sistem testat în luptă şi capabil să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează şi se pregătesc pentru recepţionarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect”, a adăugat ministrul Apărării.

„Discutăm, totodată, şi de modernizarea avioanelor şcoală IAR-99 sau de continuarea înzestrării cu radare de cercetare moderne, indispensabile în asigurarea avertizării timpurii realizate prin supravegherea permanentă a spaţiului aerian naţional şi parte importantă a misiunii de onoare a Forţelor Aeriene Române – apărarea spaţiului aerian al României, integrat în spaţiul aerian al Alianţei Nord Atlantice, precum şi de alte achiziţii de tehnică modernă, care se află în planificare şi pregătire„, a completat ministrul Dîncu.

Aproximativ 20 de aeronave militare, printre care F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, Antonov AN-30, IAR-330, IAR-99 aparţinând Forţelor Aeriene Române şi două aeronave de tip Eurofighter Typhoon, aparţinând Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, vor survola cerul Capitalei, miercuri, de Ziua Aviaţiei.

Lor li se alătură două aeronave de tip Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene, două elicoptere tip EC-135 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, două elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Boeing 737 aparţinând Tarom, precum şi patru aeronave Extra 300 aparţinând Aeroclubului României, a transmis Ministerul Apărării Naţionale.

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Aviaţiei, vor fi survolate de aeronave militare următoarele localităţi: Adjud, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Botoşani, Brăila, Caracal, Câmpia Turzii, Cluj-Napoca, Dej, Focşani, Galaţi, Gherla, Groşii Ţibleşului, Luduş, Mediaş, Oneşti, Piatra Neamţ, Sighişoara, Suceava, Târgu Neamţ, Tecuci, Târgu Lăpuş, Târgu Mureş, Turda şi Vaslui.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.