Val de pensionări în rândul magistraților și al polițiștilor

4 noiembrie 2022  |  06:26  |  👁 306 Vizualizari


Val de pensionări, în justiție și poliție, după ce Banca Mondială a recomandat modificarea vârstei de pensionare, dar și recalibrarea pensiilor de serviciu ale magistraților, militarilor și polițiștilor.

Astăzi, un magistrat primește o pensie de serviciu mai mare decât indemnizația lunară în plată, iar un angajat din sistemul de apărare și ordine publică, aproximativ jumătate din leafa brută lunară. Sumele sunt cu mult mai mari fața de pensiile obișnuite, iar Guvernul s-a angajat prin PNRR să reglementeze problema.

Secția de judecători din Consiliul Superior al Magistraturii a analizat un număr record de cereri de pensionare. Aproape 70 de magistrați, într-o singură zi, inclusiv de la Instanța Supremă, sau chiar din CSM, vor să se retragă din activitate pentru că au cel puțin 25 de ani de vechime în sistem.

Totuși, judecătorii și procurorii primesc o pensie de serviciu egală cu 80% din ultimul venit brut încasat în activitate. Şi astfel, pentru că se aplică la brut, pensia, majorată în timp cu procentul inflaţiei, poate ajunge să fie mai mare ca salariul net. Prea mult, recunosc unii judecători.

Cereri de pensionare cu miile – susțin sindicatele – ar fi făcut și polițiștii. Ei se pot pensiona dacă au 25 de ani vechime și minimum 15 de activitate la Interne. Spre deosebire de un angajat obișnuit căruia i se calculează contribuţiile din toţi anii de activitate, un polițist, la fel ca un militar, primește o pensie de serviciu calculată din media veniturilor brute pe cele mai bune șase luni din ultimii cinci ani. Veniturile sunt mai mari în acele șase luni, pentru că poliţiştii fac atunci ture suplimentare, adică îşi majorează volumul de muncă şi implicit salariul. Iar baza de calcul a viitoarei pensii de serviciu o reprezintă 65% din această medie, pentru ca în final, pensia propriu-zisă să fie egală cu 80 de procente din baza de calcul.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.