Vaccinul anti-COVID dezvoltat de Universitatea din Oxford arată un răspuns imun la 70% dintre persoanele care au participat la studiul aflat în faza a treia.
”Este atât un triumf, cât și o dezamăgire după ce vaccinurile de la Pfizer și Moderna au arătat 95% protecție”, scrie BBC.
Cu toate acestea, scrie sursa citată, avantajul vaccinului de la Oxford este prețul, mai scăzut decât al celor de la Pfizer și Moderna, dar și depozitarea mai simplă. Transportul în condiții de siguranță al vaccinului va fi un avantaj, iar cel dezvoltat la Univewrsitatea din Oxford va juca astfel un rol semnificativ în combaterea pandemiei, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare.
„Anunțul de astăzi ne duce cu un pas mai aproape de momentul în care putem folosi vaccinurile pentru a pune capăt dezastrului cauzat de acest virus”, a declarat prof. Sarah Gilbert, cercetătoare în echipa de la Oxford.
În dezvoltarea vaccinului au fost implicați peste 20.000 de voluntari, jumătate în Marea Britanie, restul în Brazilia. Au existat 30 de cazuri de Covid la persoanele care au avut două doze de vaccin și 101 cazuri la persoanele care au primit o injecție falsă.
Când voluntarilor li s-au administrat două doze „mari”, protecția a fost de 62%, dar aceasta a crescut la 90% atunci când oamenilor li s-a administrat o doză „mică”, urmată de o doză mare. „Suntem foarte mulțumiți de aceste rezultate”, a declarat pentru BBC prof. Andrew Pollard, cercetător în echipa de la Oxford.
Guvernul britanic a precomandat 100 de milioane de doze de vaccin Oxford, suficient pentru a imuniza 50 de milioane de oameni.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.