Vacanța de vară, motiv de dispută. Patronatele din turism: Anul școlar 2023-2024 să înceapă la 18 septembrie

31 ianuarie 2023  |  08:06  |  👁 133 Vizualizari


Patronatele din turism cer ministerului Educaţiei ca în toamnă şcoala să înceapă pe 18 septembrie şi nu pe 11, aşa cum apare în structura propusă de oficialii instituției. Astfel, un număr cât mai mare de elevi şi părinți vor putea profita de „Litoralul pentru toți”. Reacțiile care au venit în urma acestei solicitări sunt pe de o parte că școala nu se face în funcţie de zilele de plajă, pe de altă parte că ar fi o alegere foarte bună.

11 septembrie 2023 este prima zi de şcoală aşa cum apare în proiectul de ordin privind structura anului şcolar viitor. Cursurile ar începe practic cu o săptămână mai târziu faţă de anul acesta, când elevii au revenit în bănci pe 5 septembrie.

Patronatele din turism, în special cele din zona litoralului şi zona Deltei Dunării, sunt tot nemulţumite şi cer ca prima zi de şcoală să fie 18 septembrie, astfel încât un număr cât mai mare de părinți și elevi să poată profita de programul „Litoralul pentru toți”.

Nu toată lumea însă susține solicitarea patronatelor din turism.

IULIAN CRISTACHE, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: În fiecare an apar discuții și apar întotdeauna aceste patronate care vor să facem structura anului școlar după bunul lor plac, ceea ce este absolut absurd. Este obligatoriu să avem un algoritm prin care să ştim în ce dată începem structura anului şcolar.

Asociaţia Elevilor din Constanța vine cu o altă propunere – anul şcolar 2023 – 2024 să înceapă pe 4 septembrie astfel încât examenele naționale să poată fi susținute până începe canicula.

Prin telefon, ARIANA DUDUNĂ, președinte Asociaţia Elevilor din Constanţa: Au fost într-adevăr ani în care ministerul Educaţiei a dat dovadă de responsabilitate, a pus piciorul în prag și a spus că școala nu trebuie să fie stabilită în funcție de patronatele de turism.

Sunt discuții legate şi de vacanța de Paşte. Pentru catolici, sărbătoare va fi pe pe 31 martie.  Iar pentru ortodocşii, pe 5 mai. În proiectul de ordin privind structura anului şcolar viitor, vacanţa de primăvară ar urma să fie între 13 și 21 aprilie 2024. Şi cum 1 mai cade într-o miercuri, nu este exclus ca şi în 2024 să se facă punte de la ziua Muncii până după Paşte.

Prin telefon, ARIANA DUDUNĂ, președinte Asociaţia Elevilor din Constanţa: Elevii merg în vacanţa de primăvară, se întorc din vacanţa de primăvară, merg o săptămână sau chiar mai puțin la şcoală şi după intră în vacanţă de 1 mai şi apoi în vacanţa de Paşte.

IULIAN CRISTACHE, președinte Federația Națională a Asociațiilor de Părinți: Aici cred că vor fi ceva discuții pentru că erau într-adevăr familii care își luau vacanță în perioada asta cu două-trei zile înainte și veneau și mai târziu.

Momentan, structura anului școlar viitor este în consultare publică.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.