David Nabarro, profesor de sănătate globală la Imperial College, Londra trage semnalul de alarmă! Acesta spune că ar trebui să ne adaptăm situaţiei determinate de apariţia coronavirusului în lume și să ne obişnuim să trăim sub amenințarea acestuia în viitorul apropiat.
Într-un interviu pentru The Observer, expertul a spus că oamenii nu ar trebui să se bazeze pe mult pe faptul că mult-aşteptatul vaccin va fi în mod sigur dezvoltat în curând și că ar fi mai înţelept să se adapteze amenințării exercitate de noul coronavirus.
„Nu poți realiza neapărat un vaccin sigur și eficient împotriva fiecărui virus. Unele virusuri sunt foarte, foarte dificile atunci când vine vorba de dezvoltarea vaccinurilor așa că, pentru viitorul previzibil, va trebui să găsim modalități de a ne trăi viața sub ameninţarea acestui virus. Asta înseamnă izolarea celor care prezintă semne ale bolii și, de asemenea, a contactelor acestora. Persoanele în vârstă vor trebui să fie protejate. În plus, va trebui să fie asigurată capacitatea spitalelor pentru tratarea cazurilor. Acesta va fi noul normal pentru noi toți”.
Comentariile expertului mondial în sănătate au venit în contextul în care fostul secretar al Sănătății din Marea Britanie Jeremy Hunt a declarat că singura cale de urmat în lupta împotriva COVID-19 este ca națiunile să sprijine un nou sistem de sănătate global, care ar însemna o cooperare internațională accentuată între guverne, în problemele de sănătate.
Afirmaţiile lui Hunt au venit ca o critică la adresa preşedintelui american Donald Trump, care a anunțat că va tăia finanțare Organizației Mondiale a Sănătății. Hunt a adăugat: „Cu siguranță, lecția pe care o avem de învăţat din această pandemie este că tratamentul nu ucide… Cu siguranță asta nu înseamnă să le tăiem finanțarea (celor de la OMS – n.red.)”.
Mesajul lui David Nabarro este cel de-al doilea avertisment dur venit din partea experţilor OMS în ultimele trei zile. Recent, Maria Van Kerkhove, director în cadrul OMS pentru boli emergente şi zoonoză, a avertizat că nu există nicio dovadă că testele serologice care se dezvoltă acum pot indica dacă o persoană are imunitate sau că nu mai riscă să se reinfecteze.
„Aceste teste pentru anticorpi vor putea măsura acel nivel de prezenţă serologică, acel nivel de anticorpi, dar asta nu înseamnă că cineva cu anticorpi este imun„, a declarat dr. Maria Van Kerkhove.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.