„Urmează o perioadă cu credite ieftine, prin care se încearcă stimularea investițiilor și a consumului.” Acesta este mesajul transmis de Banca Națională prin reducerea dobânzii cheie la cel mai mic nivel din istorie.
Luni, 18 ianuarie 2021, a intrat în vigoare nouă dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale, dobânda redusă de la 1,5% pe an la 1,25%. Faţă de acum doi ani, valoarea este la jumătate.
Nu există niciun termen de comparaţie cu ce va însemna acest lucru concret în impactul asupra pieţei, pentru că până acum nu am mai avut niciodată o valoare a dobânzilor BNR atât de mică. Dar în teorie asta înseamnă ieftiniri de credite, adică dobânzi la jumătate faţă de cele din 2018, de exemplu, spun analiştii bancari.
Măsura nu se transferă imediat decât la depozite – adică nu va mai fi încurajată depozitarea, oricum nu era – deci probabil că în primăvară va fi mai ieftin un credit bancar. Va urma o perioadă numai bună pentru refinanţări, de exemplu.
Totodată, mai înseamnă că preţurile vor continua să scadă. În comunicatul Băncii Naţionale este punctată aceasta reducere a inflaţiei – de la 4, la 2, într-un singur an. Este o performanţă. Scăderea dobânzii indica exact stagnarea preţurilor pentru coşul general de produse şi serviciii – evident că unele alimente se vor scumpi, altele se vor ieftini, în funcţie de cerere.
În plus, economia are nevoie de consum şi de investiţii. Indicele IRCC, omologul Roborului, pe baza căruia se calculează toate dobânzile pentru creditele noi, s-a diminuat până aproape de 1, de la un nivel maxim de 2,66. Deci pentru creditele noi vor fi diferenţe semnificative de costuri faţă 2019, de exemplu. Pentru firme, la fel, semnalul este că pentru proiecte bune vor primi bani ieftini.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.