UPDATE: Ministrul Justiției declanșează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr!

Ministrul Justiţiei, a anunţat în această seară că declanşează procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Tudorel Toader a afirmat miercuri, în declaraţia legată de evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a fost numit de preşedinte fără evaluare, la propunerea ministrului Raluca Prună, dosarul conţinând însă o rezoluţie de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis.

“Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezoluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoare la preşedintele României în funcţie”, a declarat Tudorel Toader.

Augustin Lazăr a fost numit procuror general în data de 28 aprilie 2016 de către preşedintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Raluca Prună.

„Una spunem alta facem. În mandatul său a crescut numărul delegărilor”

Ministrul Tudorel Toader a declarat că Augustin Lazăr a scris în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

“Punctul 10, neîndeplinirea obliectivelor asumare de procurorul general în proiectul de managemet. În proiect scrie vom lua toate măsurile ca să reducem delegările în funcţii de execuţie sau de conducere, adică cei care au funcţii să le exercite în realitate, dacă ne uităm pe evaluarea Ministerului Public, constatăm contrariul. În mandatul dânsului a crescut numărul delegărilor. Cu alte cuvinte, una spunem alta facem”, a declarat ministrul Justiţiei.

Tudorel Toader îi reproşează procurorului general şi faptul că nu a respectat deciziile Curţii Constituţionale.

“Contestarea deciziilor CCR, în sensul nerepectării deciziilor CCR. Dacă un cetăţean care nu are pregătire poate să spună <<o fi, nu o fi>>, un procuror general care să încurajeze nerespectarea e mult mai grav. Am în vedere acelaşi demers, ancheta comisiei paprlamentare”, a mai spus Toader.

Toader: Lazăr a contestat modificările legilor justiţiei, inclusiv Secţia de anchetă a magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a enumerat, printre cele 20 de puncte ale evaluării procurorului general, şi faptul că Augustin Lazăr a contestat proiectele de modificare a legilor justiţiei, mai ales Secţia de anchetă a magistraţilor, declarată constituţională de Curtea Constituţională.

“Contestarea legilor de modificare a Legilor Justiţiei, utlerior controlului de constituţionalitate. Vă dau un singur exemplu, deşi am mai multe. Mult s-a discuta în spaţiul public despre acea secţie specială (Secţia de anchetă a magistraţilor -n.r.). Procurorul general şi-a exprimat punctul de vedere, dar la un moment dat Curtea Constituţională a validat soluţia ca fiind constituţională. Şi ştim că deciziile CCR sunt definitve şi obligatorii, iar tu ca procuror eşti primul chemat să respecţi legea”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Tudorel Toader a declarat, miercuri, cu privire la evaluarea procurorului general Augustin Lazăr, că acesta a scris în proiectul de management că va reduce numărul de delegări, dar în fapt acestea au crescut în mandatul său.

“Voi prezenta într-o scurtă declaraţie de presă, raportul privind activitatea mangerială a procurorului general. Raportul e structurat pe cinci capitole şi părţi. Prima parte se referă la baza juridică, temeiul legal, a doua la premise, a treia la evaluarea în sine, a patra concluzii, a cincea propuneri. Raportul are 63 de pagini şi sigur veţi fi de acord cu faptul că nu îi pot da citire cuvânt cu cuvânt pentru că ne prinde noaptea aici”, a spus Tudorel Toader.

“Voi face o scurtă sinteză, după care, îl veţi găsi pe pagina de internet a MJ. Temeiul legal pentru redactarea raportului de evaluare se raportează la art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoara activitatea”, a mai spus Toader.

Evaluarea lui Lazăr cuprinde exact 20 de puncte, câte au fost şi în cazul Kovesi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că evaluarea procurorului general Augustin Lazăr cuprinde 20 de puncte, exact câte au fost şi în cazul Laurei Codruţa Kovesi, precizând că putea să mai adauge câteva.

“Nu neapărat din motive de simetrie, dar evaluarea cuprinde exact 20 de puncte câte au fost şi la procurorul-şef al DNA. Puteam să adaug ma multe. Când ajung la finalul celor 20, vă pot evoca şi alte motive”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a enumerat ca prim punct din cele 20 faptul că Augustin Lazăr a susţinut că evaluarea Laurei Codruţa Kovesi a fost lipsită de temei.

“Primul lucru pe care aş vrea să îl subliniez, faptul că procurorul general a susţinut vehement, public, lipsa temeiului legal pentru evaluarea procurorului-şef de la DNA. A avansat ideea unui conlfict între procuror şi ministrul Justiţiei. Convingerea mea e că a avansat această idee pentru a împiedica evaluarea procurorului şef al DNA. Procurorul general nu a dispus nicio măsură de verificare a celor apărute în spaţiul public şi reclamate de mulţi, nu a făcut niciun demers pentru temeiul legal pentru evaluarea procurorului şef de la DNA”, a completat Toader.

Citiți pe MAX-MEDIA știrea inițială:

Ministrul Justiției va prezenta la ora 18:00 raportul privind evaluarea procurorului general Augustin Lazăr

Related posts

Leave a Comment

5 − two =