Uniunea Europeană va importa gaz din Israel, pentru a-şi mai reduce dependenţa de Rusia

16 iunie 2022  |  06:36  |  👁 296 Vizualizari


Uniunea Europeană a semnat miercuri un acord pentru a importa gaze naturale din Israel, prin Egipt, anticipând că aceasta ar fi o alternativă „de încredere” şi pe termen lung la importurile din Rusia, provenită, în mod paradoxal, din una dintre regiunile cele mai instabile din lume.

Este o reorientare necesară, în opinia preşedintei Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a „ne elibera de şantajul Rusiei”. Trei state din UE nu mai primesc gaz rusesc, iar acum Gazprom a anunţat că a redus aproape la jumătate debitul de gaze naturale către Europa prin conducta Nord Stream 1 din cauza întârzierii unor lucrări de reparaţii.

Uniunea Europeană a semnat, miercuri, un acord pentru a importa gaze naturale din Israel, prin Egipt, anticipând că aceasta ar fi o alternativă „de încredere” şi pe termen lung la importurile din Rusia, provenită, în mod paradoxal, din una dintre regiunile cele mai instabile din lume.

„Aprovizionarea cu energie, care în mod tradiţional era în principal în nord, acum s-a deplasat spre sud şi est”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, la semnarea Memorandumului de Înţelegere, la Cairo, în cadrul unui forum pe tema gazelor.

„Suntem în procesul de a diversifica total sursele de aprovizionare cu combustibili fosili, de la Rusia spre alţi furnizori de încredere şi dumneavoastră sunteţi unul”, a adăugat oficialul CE, făcând referire la problema dependenţei de gazul rusesc pe care o are UE din cauza conflictului apărut ca urmare a războiului din Ucraina.

Memorandum pe trei ani

Memorandumul va permite ca Israel, care a devenit în ultimii ani un exportator de gaze din rezervele pe care le deţine în apele sale teritoriale din Mediterană, dar care nu dispune de gazoducte spre UE, să-şi canalizeze resursele spre conducta pe care o are spre Egipt, unde gazele vor fi lichefiate şi vor pleca spre Europa.

Autorităţile israeliene au dat asigurări că pot furniza circa un miliard de metri cubi de gaze pe continentul european.

Conform unui comunicat al Ministerului israelian al Energiei, Memorandumul, care are o valabilitate de trei ani şi va fi reînnoit automat pentru alţi doi ani, nu împiedică exporturile de gaze ale celor două ţări din Orientul Mijlociu către alte destinaţii.

Von der Leyen a estimat că „acesta este începutul unei lungi şi de succes istorii în regiune” şi a subliniat că „această cooperare energetică regională între ţările din Mediterana Orientală şi Uniunea Europeană va aduce noi investiţii, infrastructură comună şi pieţe mai deschise”.

O investiție mai eficientă

Kadri Simson a recunoscut, la inaugurarea reuniunii Forumului Gazelor din Mediterana Orientală, la care a asistat ca şi invitat, că „niciun exportator individual nu ar putea înlocui volumele pe care UE le-a importat din Rusia”.

Însă, Von der Leyer a semnalat că această colaborare cu Israel şi Egipt va permite economii de bani, ceea ce va însemna „o investiţie mai eficientă”, în faţă a obiectivului de „a produce energie mai multă, mai fiabilă şi mai accesibilă pentru consumatorii europeni”.

În plus, a afirmat că această asociere cu Israel şi Egipt se extinde şi la procesul de tranziţie spre energii mai curate şi a dat drept exemplu conducta egipteano-israeliană care transportă gaze, dar trebuie pregătită pentru a transporta hidrogen”. Şi a reamintit că Egipt şi UE intenţionează să iniţieze „o asociere în materie de hidrogen ” la următoarea reuniune COP27, care va avea loc în noiembrie în oraşul egiptean Sharm el-Sheikh.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.