Un colț de rai în județul Prahova – Mănăstirea Crasna

La trei kilometri de satul Schiulești, comuna Izvoarele, județul Prahova, se află o mănăstire deosebit de frumoasă, Mănăstirea Crasna după cum și numele o spune (Crasna, în slavă înseamnă frumoasă).

Având hramul ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena” îl are ca ctitor pe monahul Chesarie și fiul său, Nicolae. Alături de ei, donatori au mai fost polcovnicul Panca și soția sa, Joița, din Văleni, precum și mai mulți moșneni din Izvoarele și alte așezări.

La  20 Aprilie 1828, Episcopul Chesarie al Buzăului poruncea lui Matei, Protopopul plaiului Teleajen, să meargă pentru a face molifta de punere a temeliei în zona Izvoarele.

Constuit ,,la roșu”, schitul s-a sfințit la 6 decembrie 1829, așadar de Sfântul Nicolae, ,,pe când era o zăpadă de nu se vedeau gardurile de sub munte”, primul stareț fiind ieromonahul Silvestru, venit de la Mănăstirea Ghighiu.

Într-un fel de amfiteatru natural, izolat, cu pavăza munților și a pădurii, într-o poiană situată la 750 metri, pe malul stâng al pârâului Crasna, în muntele Ursoaia (1162m), ctitorii și meșterii vremii au ridicat biserica, în formă de treflă, cu o singură turlă pe naos, cu ziduri groase de un metru, precum și turnul clopotniței și un agheasmatar.

Pictura în tehnica fresco a fost realizată in 1834 de către Costache Eladie din Ploiești și de fiul său și nu a cunoscut decât o singură restaurare, în 1992 de către pictorul Ion Chiriac.

Deosebit de valoros este iconostasul cu foiță de aur, care a fost realizat la Viena, în 1853, fiind pictat de Anghel Tănase din Ploiești.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, printr-o deosebită mobilizare a obștii, prin donațiile credincioșilor, lăcașul a fost înfrumusețat, adăugându-i-se și alte mari realizări: biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului”, târnosită la 18 octombrie 1998 de către P.F. Patriarh Teoctist, Altarul de vară, Paraclisul ,,Duminica Sfinților Români”.

Specific paraclisului este cea mai mare icoană exterioară din mozaic, din țară, reprezentând pe toți Sfinții români. La limita nord-estică a mănăstirii se află o cruce de piatră, pictată, din 1873.

Tot în incintă se află o troiță a eroilor, un mic lac cu nuferi, grădinile de zarzavat, serele, livada și gospodăria mănăstirii.

Pe lângă slujbele deosebit de frumoase, credincioșii mai descoperă o însemnată bibliotecă, precum și o valoroasă colecție de icoane și obiecte bisericești, care vor alcătui o importantă colecție muzeală.

De-a lungul existentei sale, pragul Mănăstirii Crasna a fost călcat de mulțime de credincioși.

Tu, iubite creștin, ești cel mai important și odată ce ai pășit pe pajiștea de la Crasna, vei reveni negreșit, pentru că înălțând rugăciunea ta către Dumnezeu, vei fi mai liniștit, cu sufletul mai smerit și cu trupul ușor / ușor, precum un fulg! Rugăciune… liniște… iubire… / Te-ntâmpină în Mănăstire… / Flori de grădină… flori duhovnicești / Îți ies în cale… cum pășești!!! Răsplata pentru nevoință / Îți este îndemnul la credință, / La dragoste, la bunătate, / Smerenie și paza de păcate!!! Mănăstirea Crasna… e rai cu multe flori, Cu liniște și pace și oameni rugători… Când vii vezi Raiul pe pământ și totul e măreț și Sfânt!!! Uiți de ce-i rău și de tristețe… Aici e rugă și duioasă frumusețe!!!”

Related posts

Leave a Comment

one × 2 =