Ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României. Majoritatea restricțiilor vor fi ridicate

8 martie 2022  |  07:46  |  👁 221 Vizualizari


Marţi este ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României, în contextul pandemiei de COVID-19.

Starea de alertă va fi ridicată din această noapte, după doi ani de restricţii. Se elimină obligativitatea purtării măştii de protecţie în aer liber. Dispare obligativitatea de a prezenta certificatul verde pentru accesul în diverse linstituţii, mall-uri sau restaurante. Nu se mai ţine cont de rata de infectare si de incidenta Covid pentru diverse activităţi. Elevii vor face cursuri fizic. Magazinele şi localurile pot rămâne deschise şi după ora 22.00, iar angajaţii nu mai pot fi trimişi în regim de telemuncă, iar programul de muncă nu se mai decalează.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că starea de alertă impusă de pandemia de coronavirus nu va mai fi prelungită după data de 8 martie, având în vedere că „valul 5 este aproape a se încheia”.

„Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în ţară, iar valul 5 este aproape de a se încheia. Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situaţii, decizii cu un impact major pentru viitor”, afirma Iohannis, după o şedinţă privind gestionarea epidemiei de COVID-19, la care au fost prezenţi premierul Nicolae Ciucă şi mai mulţi membri ai Guvernului.

România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape doi ani, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022.

Cinci valuri pandemice au fost pe teritoriul ţării în această perioadă, fapt care a impus măsuri de protecţie sanitară.

După doi ani, bilanţul COVID-19 numără, conform datelor furnizate luni de Grupul de Comunicare Strategică, 63.993 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 care au decedat în România. Până luni, pe teritoriul naţional au fost înregistrate 2.771.449 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 114.557 ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Potrivit GCS, 2.594.194 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate şi o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum, Ministerul Sănătăţii urmând să gestioneze în continuare evoluţia epidemiei de COVID-19.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.