Uleiul de palmier este un ingredient care poate fi găsit în aproape jumătate din produsele ambalate din supermarketuri, de la produse alimentare la produse cosmetice. Utilizarea sa intensă a dus la probleme grave de mediu care au pus producătorii de ulei de palmier în lumina publică. Dar știm totul despre controversatul ulei de palmier? Boicotarea acestuia este singura soluție la problemele de mediu? Care sunt cele mai frecvente concepții greșite despre acest ulei?
Este un ulei vegetal comestibil care provine din fructele palmierilor. Uleiul de palmier brut (obținut din stoarcerea fructelor cărnoase) este utilizat în principal în industria alimentară. Uleiul de sâmburi de palmier, cu un conținut de grăsimi saturate de aproximativ 80%, este utilizat în principal la fabricarea săpunurilor, cosmeticelor și detergenților.
Uleiul de palmier este atât de utilizat la scară largă, deoarece este un ulei extrem de versatil: este semi-solid la temperatura camerei, astfel încât poate păstra consistența produselor tartinabile, este rezistent la oxidare, este stabil la temperaturi ridicate, este inodor și incolor. Deoarece asigură consistența multor alimente, cum ar fi cea a margarinelor, nu este necesar să se utilizeze uleiuri vegetale parțial hidrogenate care conțin grăsimi trans nesănătoase.
Care este problema cu uleiul de palmier?
Uleiul de palmier a fost și continuă să fie un factor important de defrișare a unora dintre cele mai biodiverse păduri din lume, distrugând habitatul speciilor deja pe cale de dispariție. Această pierdere a pădurilor, combinată cu transformarea solurilor de turbă bogate în carbon, aruncă milioane de tone de gaze cu efect de seră în atmosferă și contribuie la schimbările climatice. De asemenea, se vorbește și de exploatarea muncitorilor și a copiilor. Acestea sunt probleme serioase asupra cărora întregul sector al uleiului de palmier trebuie să ia atitudine.
De ce nu îl înlocuim cu un ulei vegetal alternativ?
Nu poate fi înlocuit pur și simplu, deoarece este o cultură incredibil de eficientă. La nivel global, uleiul de palmier furnizează 35% din cererea mondială de ulei vegetal pe doar 10% din teren. Pentru a obține aceeași cantitate de uleiuri alternative, cum ar fi soia sau uleiul de cocos, am avea nevoie de 4 – 10 ori mai mult teren, ceea ce doar ar muta problema în alte părți ale lumii și ar amenința alte habitate și specii. Mai mult, uleiul de palmier este o cultură importantă pentru PIB-ul economiilor emergente și există milioane de fermieri mici care depind de producerea de ulei de palmier pentru existența lor. Boicotarea uleiului de palmier nu este întotdeauna răspunsul, dar este nevoie de mai multe acțiuni pentru a aborda problemele și a le depăși mai repede.
Avem o soluție?
Având în vedere toate acestea, soluția nu este un boicot complet, ci alegerea produselor de la un producător care este certificat pentru a fi responsabil și sustenabil, adică obține ulei de palmier dintr-o sursă fără defrișări. În 2018, 83% din uleiul de palmier importat în Europa a provenit din surse certificate. Majoritatea mărcilor de margarină, de exemplu, folosesc ulei de palmier dintr-o sursă certificată 100% ca membri ai Sustainable Palm Oil Roundtable (RSPO). Pe lângă angajamentul de a cumpăra și utiliza ulei de palmier certificat RSPO, companiile sunt încurajate să fie transparente în ceea ce privește utilizarea și aprovizionarea cu ulei de palmier și să investească în programe pentru fermieri mici și în inițiative de peisaj durabil. Numai cu toate aceste ingrediente putem începe să accelerăm trecerea la o industrie de ulei de palmier sustenabilă.
În concluzie, spre deosebire de opinia populară, uleiul de palmier nu este rău pentru sănătatea noastră sau pentru societatea noastră și poate fi bun și pentru planetă, dacă este produs corect, fără defrișări. În loc să boicotăm uleiul de palmier, putem alege să verificăm dacă sursa este certificată RSPO și să sprijinim întreprinderile și producătorii mici.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.