UE elimină TVA și taxele vamale la importul de echipamente medicale

3 aprilie 2020  |  18:28  |  👁 606 Vizualizari


Comisia Europeană a aprobat scutirea temporară de la plata taxelor vamale și a TVA la importurile de dispozitive medicale și de echipamente de protecție din țări terțe, pentru a contribui la combaterea epidemiei de coronavirus.

Măsura va facilita, din punct de vedere financiar, accesul la echipamente medicale de care medicii, asistenții medicali și pacienții au nevoie, inclusiv măștile și echipamentele de protecție, precum și kiturile de testare, ventilatoarele și alte echipamente medicale.
Potrivit Comisiei, scutirea se va aplica pentru o perioadă de șase luni, cu posibilitatea de a fi prelungită.
Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan a cerut o astfel de măsură într-o scrisoare transmisă în 18 martie președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și comisarului european pentru economie, Paolo Gentiloni.
În 20 martie, Comisia a invitat toate statele membre, precum și Regatul Unit, să depună o cerere privind scutirea de la plata la taxelor vamale și a TVA la importurile de echipamente de protecție și alte echipamente medicale din țări terțe. Toate statele membre, precum și Regatul Unit, au dat curs acestui apel, iar Comisia a aprobat rapid toate cererile.Decizia de astăzi se aplică retroactiv de la 30 ianuarie.
„Este foarte bună decizia luată astăzi de Comisia Europeană. În această perioadă, trebuie să avem acces cât mai rapid la toate produsele medicale pentru a-i apăra pe cetățenii noștri de pandemia da coronavirus. Multe dintre echipamentele de care au nevoie pacienții și personalul medical din România și din întreaga Europă trebuie importate din afara Uniunii Europene. Măsura propusă de mine facilitează importul acestor produse, iar echipamentele medicale și de protecție vor ajunge mai repede, mai simplu și la un preț mai mic la pacienți, la cadrele medicale și la toate persoanele care au nevoie de ele”, a spus Siegfried Mureșan, vicelider al Grupului PPE din Parlamentul European.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.