UE afirmă că are dovezi că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran. Sunt pregătite sancțiuni

20 octombrie 2022  |  06:09  |  👁 148 Vizualizari


O purtătoare de cuvânt a Uniunii Europene a anunţat astăzi că blocul comunitar a adunat „dovezi” pentru a demonstra că dronele folosite de Rusia împotriva Ucrainei au fost furnizate de Iran. Se pregătesc sancţiuni împotriva Teheranului, relatează AFP şi dpa.

„Acum că am strâns suficiente probe, lucrăm la un răspuns european clar, rapid şi ferm””, a anunțat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.
O listă de sancţiuni le-a fost remisă statelor membre, iar o decizie este aşteptată „în cursul săptămânii”, au menţionat surse diplomatice.

Miniştrii de Externe din Uniune au discutat deja luni cu omologul lor ucrainean, Dmitro Kuleba, despre sancţionarea Iranului pentru livrarea de drone Rusiei.

Borrell a subliniat atunci că este nevoie de „dovezi concrete”, după ce Iranul a negat că ar fi implicat în astfel de livrări.

Forţele aeriene ucrainene au anunțat astăzi că au distrus nu mai puţin de 223 de drone iraniene de la începutul lunii septembrie.

„De la prima doborâre a unei drone kamikaze Shahed 136 de fabricaţie iraniană pe teritoriul ucrainean, pe 13 septembrie, la Kupiansk, apărarea antiaeriană şi alte componente ale forţelor de apărare au distrus 223 de drone de acest tip”, se arată într-o postare a Forţelor aeriene, pe Telegram.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.