Twitter a anunțat joi că a decis să retragă sau „să eticheteze mesajele false sau înşelătoare”, care subminează încrederea publicului în alegeri, inclusiv eventuale postări prin care este revendicată victoria înainte ca rezultatele să fie certificate de către autorităţi, relatează AFP.
Reţeaua de socializare îşi înăspreşte astfel din nou reglementările privind dezinformarea odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din SUA de la 3 noiembrie, care ar putea declanşa tensiuni dacă numărarea voturilor ar dura mai multe zile sau chiar mai multe săptămâni.
Sunt vizate trei tipuri de afirmaţii: mesajele care „creează confuzie” asupra procesului democratic sau asupra autorităţilor însărcinate cu scrutinul, cele care „subminează încrederea” prin informaţii neverificate asupra unor aşa-numite fraude şi cele care interferează cu numărătoarea, cum ar fi anunţurile de victorie înainte de rezultatele oficiale sau chiar „comportamentele ilegale care urmăresc să împiedice o tranziţie paşnică”.
Facebook, Twitter şi alte reţele se pregătesc de scenarii-catastrofă în cazul în care platformele lor ar fi folosite pentru a contesta rezultatele votului, care ar putea dura mai mult decât de obicei pentru a fi cunoscute şi confirmate.
O parte importantă a alegătorilor va opta de altfel pentru votul prin corespondenţă, o metodă populară în SUA, dar şi crucială în perioadă de pandemie.
Însă Donald Trump pune sub semnul îndoielii cu regularitate fiabilitatea acestei metode, fără a aduce dovezi.
Facebook şi Twitter au acţionat deja, punând atenţionări la unele postări ale preşedintelui american pe acest subiect şi redirecţionând publicul spre informaţii verificate.
Într-un interviu din iulie pentru Fox News, liderul de la Casa Albă a refuzat să spună dacă va accepta rezultatele de la urne.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.