Turul României 2021 va avea loc în perioada 31 august – 5 septembrie şi va debuta la Timişoara

5 mai 2021  |  12:47  |  👁 297 Vizualizari


Turul României, cel mai important eveniment ciclist internaţional din ţară în acest an, se va desfăşura, în perioada 31 august – 5 septembrie, pe un traseu de peste 800 km, se arată într-un comunicat.

Potrivit organizatorilor, Federaţia Română de Ciclism, alături de Ministerul Tineretului şi Sportului şi Auchan Retail România, în calitate de partener principal, cea de-a 54-a ediţie a competiţiei îşi propune să alinieze la start aproximativ 120 de ciclişti.

Plutonul va avea de parcurs un traseu de peste 800 km, trecând pe lângă câteva dintre cele mai impresionante monumente istorice ale ţării, precum Cetatea Devei, Cetatea Sarmizegetusa Regia, Castelul Corvinilor, Cetatea Făgăraşului, Castelul Bran, Cetatea dacică de la Căpâlna, dar şi câteva dintre cele mai renumite biserici fortificate din Transilvania.

Turul României va debuta şi în acest an cu o cursă-prolog în Timişoara, la data de 31 august, aceasta fiind urmată de cinci etape:

 

  • Etapa 1 (1 septembrie): Timişoara – Lugoj Caransebeş – Haţeg – Hunedoara – Deva;
  • Etapa 2 (2 septembrie): Deva – Orăştie – Sebeş – Poiana Sibiului – Gura Râului – Păltiniş;
  • Etapa 3 (3 septembrie): Sibiu – Agnita – Făgăraş – Poiana Mărului – Zărneşti – Bran – Braşov;
  • Etapa 4 (4 septembrie): Braşov- Cheia- Ploieşti – Bucureşti;
  • Etapa 5 (5 septembrie): circuit în Bucureşti.

Configuraţia traseului din acest an reprezintă o premieră pentru Turul României, cea mai aşteptată etapă fiind cea din 2 septembrie, aceasta fiind desemnată şi Etapa Regină, cel mai dificil traseu prin prisma căţărărilor spre Păltiniş.

Federaţia Română de Ciclism estimează un număr de circa 20 de echipe prezente la Turul României, printre cele care şi-au exprimat deja interesul numărându-se şi Bardiani CSF Faizanè (Italia), Delko (Franţa, echipă din care face parte şi Eduard Grosu, campionul Turului României 2020), Felbermayr – Simplon Wels (Austria) şi Wildlife Generation Pro Cycling (SUA, echipă din care face parte şi ciclistul român Serghei Ţvetcov).

Asemenea altor competiţii cicliste europene care îşi continuă tradiţia, Turul Italiei, Turul Franţei etc., şi Turul României va fi organizat anul acesta respectând un set de reguli stricte privind măsurile sanitare redactat în concordanţă cu reglementările Uniunii Cicliste Internaţionale, Guvernului României şi Ministerului Sănătăţii.

Cea de-a 53-a ediţie a Turului României s-a derulat anul trecut în intervalul 8-13 septembrie şi a reunit 11 echipe din 6 ţări care au străbătut un total de peste 700 km.  Competiţia a debutat cu o cursă prolog la Timişoara, iar ulterior caravana ciclistă a parcurs 5 etape pe rutele: Timişoara – Oradea, Oradea – Cluj-Napoca, Târgu Mureş – Lacul Sf.Ana, Cârţişoara – Transfăgărăşan – Curtea de Argeş şi, nu în ultimul rând, circuitul de la Bucureşti.

Marele câştigător al ediţiei precedente a fost rutierul Eduard Grosu, membru al echipei naţionale, victoria sa marcând cea de-a 28-a competiţie câştigată de către un român.

Clasamentul general a fost completat de Holler Nikodemus, de la echipa germană Bike Aid, şi de polonezul Krawczyk Szymon (CCC Development Team). Rutierii Serghei Ţvetcov, component al echipei naţionale, şi Emil Dima (Giotti Victoria – Savini Due) s-au clasat pe locurile 5, respectiv 7.

Prima ediţie a Turului, câştigată de echipa Bulgariei, a avut loc în 1934, pe o distanţă de 1026 de kilometri, având 7 etape. Originile Turului datează însă de la începutul secolului trecut. În august 1910, inspirată de Turul Franţei, publicaţia „Revista Automobila” a organizat Circuitul Munteniei, la care au participat 18 concurenţi, pe ruta Bucureşti-Sinaia-Târgovişte-Butimanu-Bucureşti. Odată cu venirea Primului Război Mondial, competiţia s-a oprit.

În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a organizat prima ediţie a Turului României, ţara noastră devenind a şasea din lume cu propriul tur naţional. Din 1950 până în 1974, Turul României a fost organizat cu regularitate, urmat de o perioadă de pauză până în 1983. Din 1984, a fost reluată organizarea Turului. Cea mai rapidă cursă parcursă în cadrul Turului României a fost în 1974, între Piteşti şi Bucureşti, când cei 109 kilometri au fost parcurşi cu o medie de 52,516 km/h. Mircea Romaşcanu şi Constantin Dumitrescu, două legende ale ciclismului românesc, au câştigat fiecare de trei ori Turului României, fiind cel mai mare număr de victorii individuale.

Ediţia din acest an, susţinută prin partenerul oficial Auchan Retail România, se va desfăşura în perioada 31 august – 5 septembrie. În cadrul competiţiei, vor fi acordate o serie de tricouri distincte: tricoul galben (liderul clasamentului general), tricoul alb (cel mai bun U23), tricoul roşu (cel mai bun sprinter), tricoul verde (King of the Mountain) şi tricoul albastru (cel mai bun român).

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.