Turcia – 113 mandate de arestare pentru dezvoltatori imobiliari și funcționari care au legătură cu blocurile noi prăbușite la cutremur

13 februarie 2023  |  06:40  |  👁 181 Vizualizari


Autoritățile din Turcia au anunțat duminică emiterea a 113 mandate de arestare pe numele unor antreprenori și funcționari care au legătură cu construcția clădirilor noi care s-au prăbușit în urma cutremurului de luni. Un număr de 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcții, au fost deja reținuți de poliție, scrie BBC.

Sunt așteptate mai multe arestări în cadrul acestei acțiuni de tragere la răspundere a celor vinovați de ridicare a sutelor de blocuri noi ce nu au rezistat seismului, dar operațiunea este interpretată de cetățeni drept o încercare de îndepărtarea a atenției publice de la adevărații vinovați – regimul Recep Tayip Erdogan.

Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri.

Numărul de persoane confirmate că au murit în Turcia și Siria a crescut la peste 28.000.

Clădirile prăbușite promovate ca rezistente la seisme majore

De ani de zile, experții au avertizat că multe clădiri ridicate recent în Turcia sunt nesigure, din cauza corupției endemice și a politicilor guvernamentale. Acele politici au permis așa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările de construcție, pentru a încuraja un boom construcțiilor – inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.

Mii de clădiri s-au prăbușit în timpul cutremurului, ridicând semne de întrebare dacă impactul dezastrului natural a fost agravat de problemele generate de cei implicați în construirea și autorizarea lor.

Se apropie alegerile generale – soarta președintelui Erdogan, în joc

Controversele au loc într-un moment cu doar câteva luni înaintea alegerilor generale din luna mai, în care se joacă viitorul președintelui Erdogan, aflat de 20 de ani la putere.

Președintele Erdogan a recunoscut existența unor deficiențe în modul în care au reacționat autoritățile după cutremur, dar, în timpul unei vizite într-o zonă de dezastru, a părut să dea vina pe soartă, scrie BBC: „Astfel de lucruri s-au întâmplat întotdeauna”, a spus el. „Face parte din planul destinului”.

 

Aproape 29.000 de morți confirmați, ONU avertizează că numărul final ar putea fi dublu

Bilanţul persoanelor decedate și confirmate în urma cutremurului din Turcia şi Siria era duminică de aproape 29.000. Acest număr ar putea să se dubleze, în bilanțul final, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths.

Martin Griffiths a ajuns sâmbătă în oraşul Kahramanmaras din Turcia, epicentrul cutremurului de 7,8 grade care a avut loc pe 6 februarie şi care a făcut în total 28.191 de morţi – 24.617 în Turcia şi 3.574 în Siria.

„Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult”, a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News.”Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor”, a avertizat Griffiths.

ONU a avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

Aproape 26 de milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur, a declarat sâmbătă OMS, lansând un apel la donaţii de 42,8 milioane de dolari pentru finanţarea nevoilor sanitare imediate.

Căutările sub dărâmături vor fi abandonate curând

În a șasea zi după cutremur, situația devine din ce în ce mai disperată, 5csrie BBC. Zeci de mii de salvatori continuă să caute sub moloz într-un frig glacial, care sporeşte suferinţa milioanelor de persoane sinistrate.

Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a declarat că peste 32.000 de membri ai organizaţiilor turceşti participă la operaţiunile de salvare. Acestora li s-au alăturat 8.294 de salvatori din străinătate.

„În curând, persoanele responsabile de căutare şi salvare vor lăsa locul agenţiilor umanitare a căror sarcină, în următoarele câteva luni, este aceea de a se ocupa de numărul extraordinar de mare al persoane afectate”, a anunțat Martin Griffiths sâmbătă într-o înregistrare video postată pe Twitter.

Sâmbătă, salvatorii germani și armata austriacă au întrerupt operațiunile de căutare din cauza ciocnirilor dintre grupuri fără nume din provincia Hatay. Se așteaptă ca securitatea să se înrăutățească pe măsură ce rezervele de alimente se scad, a spus un salvator.

„Există o agresiune în creștere între facțiunile din Turcia”, a spus locotenent-colonelul austriac Pierre Kugelweis. „Șansele de a salva o viață nu au nicio legătură rezonabilă cu riscul de siguranță”.

Căutarea supraviețuitorilor s-a reluat sub protecția armatei turce.

În sudul Turciei și în nordul Siriei, milioane de oameni sunt fără adăpost, iar temperaturile continuă să scadă sub zero în fiecare noapte.

Speranța de a găsi mai mulți supraviețuitori se estompează, în ciuda unor salvări incredibile.

Printre cei salvați din dărâmături sâmbătă s-au numărat o familie de cinci persoane din provincia Gaziantep din Turcia și o fetiță de șapte ani din Hatay, care a petrecut 132 de ore sub dărâmături.

„Cred că este cel mai grav dezastru natural pe care l-am văzut vreodată și este, de asemenea, cel mai extraordinar răspuns internațional”, a declarat Martin Griffiths pentru Lyse Doucet de la BBC în Turcia.

Punctul de trecere a frontierei dintre Turcia și Armenia a fost redeschis sâmbătă pentru prima dată în 35 de ani pentru a permite trecerea ajutorului.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.