Tratamentul de coronavirus, în România: când va ajunge la noi Remdesivir, testat cu succes în SUA

22 aprilie 2020  |  10:00  |  👁 346 Vizualizari


Remdesivir este unul dintre medicamentele care s-a dovedit destul de eficient împotriva coronavirus, într-un test clinic realizat în SUA. Nelu Tătaru a vorbit despre posibilitate aducerii sale în România.

Într-o intervenție la Antena 3 de marți seară, ministrul Sănătății a făcut mai multe mențiuni importante. Printre ele se numără și posibilitatea importului unui medicament testat cu succes în SUA în procesul de tratament împotriva Covid-19. I-au fost cerute ministrului niște detalii despre Remdesivir și a spus că analizează cu atenție progresul studiului de la Spitalul Universitar din Chicago.

„Am văzut şi noi studiul din SUA. Sunt 125 de cazuri şi doar două decese. Urmărim să fie acreditat în Statele Unite, apoi să intre în comunitatea europeană şi îl putem prelua şi noi. Este un răspuns pozitiv (n.r. la Remdesivir) şi un răspuns care promite ca şi tratament electiv pentru coronavirus. Suntem într-o relaţie în care avem o discuţie cu cei care fac acest studiu. În măsura în care receptul este omologat, îl putem aduce în Comunitatea Europeană, va fi omologat şi la noi, şi apoi şi în România”, a afirmat Tătaru.

Întrebat dacă poate să facă o estimare realistă despre momentul în care acel medicament ar putea ajunge în România, ministrul a estimează că ar putea dura aproximativ o lună.

Ca referință, întregul dialog a plecat de la un studiu clinic efectuat la Spitalul Universitar din Chicago. Acolo, au fost evaluate 125 de persoane, dintre care 113 au fost testate pozitiv pentru noul coronavirus şi tuturor li s-au administrat doze zilnice de Remdesivir, un antiviral folosit până în prezent pentru a trata Ebola. Doi pacienţi au murit, dar cei mai mulţi dintre ceilalţi au fost externaţi, întrucât simptomele lor s-au ameliorat considerabil, potrivit rezultatelor preliminare ale acestui studiu anunţate de publicaţia medicală Stat News.

În ceea ce privește un alt tratament posibil, ministrul a făcut câteva referințe la plasmă. Tătaru a menţionat că „este încă la nivel de studiu”. „Avem centre la Timişoara, Iaşi şi Bucureşti (…) Azi am făcut acel protocol de prelevare a plasmei. Rămâne ca şi în comisiile de ATI, Boli Infecţioase, Hematologie să elaboreze şi un proiect, un protocol de studiu pe care să-l putem pune în practică, să folosim această plasmă hiperimună la pacienţii critici. Pacienţii critici sunt cei care au cea mai mare nevoie şi în acest moment pot reacţiona la acea plasmă hiperimună având anticorpii”, a insistat ministrul Sănătăţii.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.