Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. Ce trebuie sa facem astăzi

5 decembrie 2020  |  12:12  |  👁 378 Vizualizari


Supranumit și „Făcătorul de minuni”, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți în rândul copiilor. Potrivit tradiției, ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul iernii.

Sfântul Nicolae este celebrat de ortodocși pe 6 decembrie, iar ziua deschide seria evenimentelor specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Sfântul Nicolae este patronul marinarilor și negustorilor, dar și al studenților din diverse orașe și țări din Europa.

În credința populară, Sfântul Nicolae mai este cunoscut și sub numele de San-Nicoara.

Născut într-o familie cu credință în Dumnezeu, Sfântul Ierarh Nicolae se spune că și-a împărțit mare parte din avere persoanelor sărace, motiv pentru care numele său este strâns legat de tradiția de a oferi cadouri.

Conform tradiției, se spune că, în această noaptea, pe 5 decembrie, înainte de a merge la culcare, copiii trebuie să-și lustruiască cu grijă ghetuțele, astfel încât Moș Nicolae să aibă unde să lase darurile.

De Sfântul Nicolae, potrivit obiceiului, se aduc în casă crengi de la pomii fructiferi, care se pun în apă ca să înflorească până la Anul Nou. Dacă de anul nou, crenguțele înfloresc se spune că anul va fi roditor.

Tot conform obiceiurilor, persoanele în vârstă spun că în ajun de Moș Nicolae, pe 5 decembrie, se poate „citi” cum va fi iarna.

Dacă ziua va fi cu soare, dar cu temperaturi scăzute, iarna va fi lungă. În satele de la munte se mai spune că Moș Nicolae aduce ninsori. Dacă în noaptea de 5 spre 6 decembrie nu ninge, oamenii din mediul rural spun că va fi o iarnă geroasă.

Tot în ajun de Moș Nicolae, se spune că gospodinele trebuie să facă plăcinte pentru sporul casei.

De Sfântul Nicolae nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fi zgârcit. Se spune că primul lucru pe care trebuie să-l faci este să oferi un cadou unei persoane sărace.

Ca la orice sărbătoare mare, gospodinele nu au voie să spele rufe, iar ziua este destinată strict pentru ajutorarea celor sărmani.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.