Sânzienele, zâne bune din clasa ielelor în mitologia românească, este sărbătoarea respectată cu sfințenie de credincioși în fiecare an, în caz contrar, atunci când ielelor nu le este respectată sărbătoarea, ele devin surate cu Rusaliile, zânele rele.
Sânzienele se sărbătoresc în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare care se mai numește și Cap de vară sau Drăgaică. Se spune că noaptea de Sânziene este una magică, deoarece toate minunile sunt posibile.
Tradiții și obiceiuri de Sânziene
Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, cea care era patroana pădurilor și vânătorilor.
În Ardeal sărbătoarea este denumită Sânziene, în timp ce în Muntenia și Oltenia, sărbătoarea se numește Drăgaică.
Dacă ne luăm după legende, Sânzienele sunt ființe extraordinar de frumoase, asemenea unor zâne, care trăiesc în păduri sau pe câmpii. În noaptea de Sânziene se prind în horă, cântă și dansează. Acestea conferă plantelor și buruienilor întrebuințări deosebite, astfel că vor putea fi folosite pentru a trata anumite afecțiuni. Mai mult Sânzienele apără holdele de grindină, aduc rod semănăturilor, ursesc fetele de măritat și contribuie la înmulțirea plantelor și a animalelor.
Sânzienele se sărbătoresc pe data de 24 iunie, atunci când, în noaptea de 23 spre 24 iunie, se deschid cerurile și Sânzienele încep să danseze. Semnificația sărbătorii de Sânziene este asociată cu cea a iubirii și fertilității. Tot pe 24 iunie, biserica ortodoxă sărbătorește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.