Top zece obiective turistice în Prahova

Podgoriile de pe Dealu Mare

Dacă judeţul Prahova este renumit pentru ceva, acela este vinul. Licoarea lui Bacchus 100% românească este renumită în lume. Podgoriile de pe Dealu Mare, numite şi ”Patria Vinurilor”, sunt la fel de celebre precum surorile Bordeaux sau Toscana. Viţa de vie creşte în sol roditor, bogat în nutrienti, tocmai la Paralela 45, ceea ce ajută în cresterea celor mai parfumate boabe de strugure.

Podgoriile sunt o idee excelenta de weekend. Cei 70 de kilometri, de pe raza judeţelor Prahova şi Buzău, pot fi exploraţi în voie de către turişti. Iar plimbarea în natură vine la pachet şi cu o degustare de vinuri şi divulgarea unor reţete străvechi.

De asemenea, un loc la fel de interesant este şi Valea Călugarească din judeţ. Aici veţi descoperi povesti din strămoşi despre aceasta îndeletnicire la Crama-muzeu 1777. Se afla in satul Valea Largă, la numărul 80.

Barajul Maneciu

Unul dintre cele mai impresionante obiective turistice in Prahova este si Barajul Maneciu. Cu un peisaj fantastic al Muntilor Ciucas, barajul de pamant a fost amenajat pe raul Teleajen. Are un volum de 60 de milioane de metri cubi si se intinde pe o suprafata de 192 de hectare, cu adevarat impresionant. Iar turistii se pot opri pentru relaxare, o partida de pescuit sau o plimbare cu barca, mai ales ca soseaua nationala Ploiesti-Brasov este aproape.

Muzeul Conacul Bellu

Ati vizitat vreodata Conacul Bellu? Neaparat sa opriti in Urlati, pe strada Orzoaia de Sus la numarul 12, fiindca locul merita cercetat ore in sir, la umbra padurii. Conacul, reprezentativ pentru arhitectura romaneasca, a apartinut familiei Bellu. Cladirea alba, cu stalpi din lemn negru este cladirea in care locuia administratorul mosiei, constructia originala luand foc intr-un incendiu.

Azi, Muzeul Memorial Alexandru Bellu pastreaza piese de mobilier, ce au apartinut familiei, straie populare, picturi originale, fotografii, aparate foto, vesela si cufere vechi. Din vechea mosie se mai pastreaza doar turnul de veghe, unde se regasesc fotografii realizate de Alexandru Bellu si cateva piese de ceramica descoperite in zona.

Valea Prahovei

Aglomerata, claxoane, turisti si multe pensiuni, insa Valea Prahovei este una dintre destinatiile favorite ale romanilor la sfarsit de saptamana. Renumita vale, ce include statiunile Sinaia, Busteni, Azuga, Cheia, Breaza, Paraul Rece, Slanic Prahova, Predeal, Poiana Brasov si Rasnov, se intinde pe doua judete: Prahova si Brasov.

Indiferent de anotimpul in care alegeti sa mergeti in Valea Prahovei, distractia si relaxarea vor fi garantate. Cei dornici de aer curat pot alege drumetiile in Bucegi, pot urca pana la Sfinx, Babele sau Crucea Caraiman.

 

Muzeul Sarii

Cum arata sarea dupa ce se extrage? Puteti vedea si afla totul despre acest mineral la Muzeul Sarii din Slanic Prahova. Muzeul a fost amenajat in Casa Camarasiei, o cladire construita in secolul al XVIII-lea, fosta resedinta a functionarului care colecta taxele pe sare.

Casa Memoriala Nicolae Grigorescu

Pentru aceia dintre dumneavoastra pasionati de pictura si trecut, nu ratati o vizita in Casa Memoriala Nicolae Grigorescu. Se afla in Campina si este locul in care pictorul si-a trait ultimii ani din viata. Puteti vedea atelierul in care artistul statea ore in sir, puteti admira tablourile, precum si piese de mobilier sau obiecte colectionate ce au apartinut lui Nicolae Grigorescu.

Statiunea Slanic Prahova

Slanic Prahova se afla la numai 100 de kilometri distanta de Bucuresti, asta inseamna ca in nici 2 ore ati ajuns in statiunea balneoclimaterica. Daca va confruntati cu afectiuni reumatice, aceasta statiune este locul in care puteti ameliora din simptomele suparatoare.

Autoritatile au amenajat aici un strand modern, chiar langa muntele de sare, care atrage in fiecare vara numerosi turisti. Chiar de nu suferiti de vreo afectiune va puteti bucura de o soare si o baie in strandul cu ape minerale.

Statiunea Slanic Prahova detine a doua salina ca marime din Europa, iar mina de sare se desfasoara pe o suprafata de peste 50.000 de metri patrati.

Parcul Natural Muntii Bucegi

Oaza de verdeata a judetului Prahova este, cu siguranta, Parcul Natural Muntii Bucegi, De altfel, minunatia naturala se intinde si pe teritoriile judetelor Dambovita si Brasov. Este un loc, inca salbatic, nealterat de interventia omului si care, datorita incadrarii in arii protejate, animalele si vegetatia se pot inmulti in voie.

Sa nu uitati ca pe poteci de munte, aici va puteti intalni cu ursul brun, capra neagra, puteti zari acvila de munte sau va puteti bucura de peisajele extraordinare. Traseele montane au marcaje corespunzatoare, iar unele dintre ele pot fi parcurse tot timpul anului.

Valea Doftanei

Nu la fel de cunoscuta precum Valea Prahovei, dar poate mai frumoasa, fiindca zona impresioneaza prin salbaticia sa naturala. Cheile Doftanei sunt un punct de atractie pentru cei mai multi turisti care ajung aici, iar cararile de munte, tocmai potrivite, pentru explorare. In Valea Doftanei inca se mai strange fanul in capite, animalele sunt libere sa pasca, iar casele sunt ingradite cu garduri joase din lemn. O bucurie pentru ochi sa privesti asemenea peisaj rural.

Un alt loc pe care sa il treceti pe harta in zona este Rezervatia Glodeasa, aici puteti vedea, imbratisa sau admira copaci cu varste venerabile de 300 de ani. Lacul Paltinoasa pare perfect pentru un picnic in familie, in aer curat.

Castelele Peles si Pelisor

Lasam pe final de lista, Castelele Peles si Pelisor, unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din Valea Prahovei. Arhitectura impresionanta si povestile familiei regale aduc necontenit turisti straini in fiecare an. Castelul Peles, ridicat in secolulu XIX, se numara printre cele mai frumoase constructii din Europa, dar si prima care a fost iluminata electric.

Pe acelasi domeniu se afla si Castelul Pelisor. Construit tot din initiativa Regelui Carol I pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria. Important de stiut, acest castel este singurul din Romania in stil Art Nouveau.

Si daca tot ati ajuns in Sinaia, opriti si in Gara Regala, un loc ce inca mai are multe povesti de spus, din vremuri de odinioara.

 

Related posts

Leave a Comment

14 + two =