Ți-ai vândut mașina? Ce poți face pentru a forța noul proprietar al mașinii să o treacă pe numele lui

17 februarie 2022  |  11:03  |  👁 371 Vizualizari


În situația în care cumpără o mașină la mâna a doua, noii proprietari au la dispoziție 90 de zile pentru a o trece pe numele lor, iar dacă se depășește acest termen, foștii proprietari îi pot forța, dar indirect, să facă asta, așa cum spune Direcția Regim Permise și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPIV). Cei care nu trec mașina pe nume lor în termenul amintit riscă să fie sancționați.

Pentru că DRPCIV nu poate înscrie din oficiu datele noului proprietar în Registrul Național de Evidență a Permiselor de Conducere și a Vehiculelor Înmatriculate, potrivit instituției, cei care și-au vândut mașina și doresc ca datele noului proprietar să fie înscrise în acest registru se pot adresa organului fiscal competent în vederea scoaterii mașinii din evidențele fiscale, precum și pentru notificarea DRPCIV cu privire la înstrăinarea vehiculului.

Când vorbim de organul fiscal competent ne referim la Direcția de Impozie și Taxe Locale sau Direcția Venituri Buget Local.

Aceste mențiuni sunt vizibile pentru autoritățile statului care au competențe privind aplicarea de sancțiuni contravenționale.

În continuare, după cel mult 90 de zile de la transmiterea notificării de către organul fiscal, înmatricularea vehiculului se suspendă.

Important de știut este că suspendarea înmatriculării nu este echivalentă cu radierea din circulație a vehiculului, însă șoferii care circulă cu vehiculele ale căror înmatriculare a fost suspendată riscă să fie sancționați.

Mai precis, șoferii riscă între nouă și 20 de puncte-amendă, echivalentul a 1.305 lei, respectiv 2.900 lei.

Mai mult decât atât, potrivit Codului rutier, dacă înmatricularea vehiculului este suspendată, poliția rutieră poate reține certificatul de înmatriculare sau înregistrare a mașinii ori dovada înlocuitoare a acestuia.

De cele mai multe ori, noii proprietari evită să anunțe schimbarea deținătorului mașinii pentru a evita plata unor taxe și, implicit, amenzile ce se acordă pentru neachitarea lor.

Totodată, DRPCIV a subliniat faptul că nu poate înscrie mențiunile de înstrăinare la solicitarea fostului proprietar al vehiculului și nu poate radia din circulație un vehicul ca urmare a faptului că acesta a fost înstrăinat.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.