TESTUL PAPANICOLAU: CUM SE FACE ȘI CE POT INDICA REZULTATELE?

16 septembrie 2022  |  19:15  |  👁 366 Vizualizari


Ce este testul Papanicolau

Un frotiu Papanicolau (sau test Papanicolau) este un test medical care îi ajută pe medici să descopere dacă există probleme cu colul uterin al unei fete (partea inferioară a uterului care se deschide în vagin).

Importanta testului Papanicolau este depistarea precoce, inainte sa apara orice simptome. Găsirea timpurie a celulelor anormale poate duce la un tratament care previne dezvoltarea cancerului, iar detectarea suficient de devreme a celulelor canceroase poate duce la o șansă mai mare de vindecare.

Testul Papanicolau a evoluat semnificativ de-a lungul timpului. Testul Papanicolau de astăzi nu arată doar că o femeie are sau poate dezvolta cancer de col uterin, dar poate fi folosit și pentru a testa o gamă largă de alte boli ginecologice, inclusiv virusul papiloma uman (HPV) și alte boli cu transmitere sexuală care au implicații majore pentru sănătatea și longevitatea unei femei.

Cine, de la ce vârsta trebuie sa facă testul Papanicolau?

Femeile nu au nevoie de test Papanicolau până la vârsta de 21 de ani, chiar dacă sunt active sexual. De ce? Virusul papiloma uman (HPV) care cauzează cancerul de col uterin necesită cinci ani sau mai mult pentru a provoca de fapt o schimbare semnificativă a celulelor colului uterin.

De fapt, cele mai multe fete vor elimina complet infecția (la fel cum poți elimina o răceală) fără niciun tratament. Desigur, cele care sunt vaccinate cu vaccinul HPV au un risc mult mai mic de a face HPV, veruci genitale și cancer de col uterin.

Este important să vă vaccinați înainte de activitatea sexuală, dacă este posibil, deoarece vaccinul funcționează mult mai bine dacă o fată nu a fost expusă la virus.

De asemenea, fetele nu au nevoie de un test Papanicolau înainte de a începe cu metode contraceptive.

Pentru fetele care sunt active sexual, este foarte important să viziteze un ginecolog, deoarece metodele de contracepție cu acțiune îndelungată, cum ar fi implanturile, s-au dovedit a fi sigure la adolescenți și mult mai eficiente decât pilulele anticoncepționale pentru a împiedica fetele ramanand insarcinata.

Desigur, ele nu previn bolile cu transmitere sexuală, iar CDC (Centrele pentru Controlul Bolilor) recomandă screening-ul de rutină pentru aceste infecții pentru toți adolescenții care sunt activi sexual.

Cum se face, care e procedura de recoltare?

În cele 48 de ore dinaintea testului dumneavoastră:

  • Abțineți-vă de la actul sexual vaginal.
  • Evitați inserțiile vaginale, inclusiv tampoanele și supozitoarele.
  • Nu aplicați pulberi, spray-uri sau lubrifianți pe sau în apropierea organelor genitale.
    • Femeile cu sarcini de peste 24 de săptămâni ar trebui să amâne efectuarea unui test Papanicolau până la cel puțin 12 săptămâni după naștere.

    Frotiurile Papanicolau sunt de obicei efectuate la cabinetul unui ginecolog. Acestea presupun următorii pași:

    • Vă întindeți pe spate pe o masă de examinare cu picioarele desfăcute.
    • Medicul dumneavoastră introduce un dispozitiv medical numit speculum în vagin, care deschide canalul vaginal și permite accesul la colul uterin.
    • Apoi, el sau ea colectează o probă de celule din mucoasa cervicală folosind un dispozitiv medical.
    • Celulele sunt conservate și trimise la un laborator medical pentru evaluare.

    Un frotiu Papanicolau poate fi iritant, dar este rareori dureros. Este posibil să aveți sângerări ușoare pentru o zi sau două după aceea. Dacă sângerarea persistă, contactați medicul ginecolog.

  • Puteți relua activitățile normale imediat după un frotiu Papanicolau. Proba dumneavoastră va fi analizată pentru celule anormale sau canceroase. Rezultatele testului dumneavoastră vă vor fi puse la dispoziție în una până la trei săptămâni după recoltarea probei de celule.

    Cât de grav este LSIL – Ce poate indica, ce e de făcut în continuare?

    Un test Papanicolau LSIL arată modificări celulare ușoare. Cu LSIL, riscul unui precancer de col uterin de grad înalt este de până la 6,9%, iar riscul de cancer de col uterin este mai mic de 1% .

    Ca și în cazul celulelor scuamoase atipice de semnificație nedeterminată (ASC-US), un test Papanicolau LSIL este evaluat diferit în funcție de vârsta dumneavoastră.

    Dacă aveți 25 de ani sau mai mult, urmărirea depinde de rezultatele testării papilomavirusului uman (HPV):

  • ●Dacă testul pozitiv pentru HPV 16/18, va trebui să faceți o colposcopie.

    ●Dacă ați fost testată pozitiv pentru HPV, dar nu ați efectuat genotipare sau ați efectuat genotipare, dar a fost negativă pentru HPV 16/18, probabil că va trebui să faceți o colposcopie. Excepția este dacă ultimul test HPV (în ultimii cinci ani) a fost negativ; în acest caz, puteți renunța la colposcopie și puteți face testarea HPV cu sau fără test Papanicolau într-un an.

    ●Dacă testul HPV este negativ, ar trebui să vă faceți testul HPV cu sau fără test Papanicolau într-un an.

    După cum s-a menționat mai sus, testarea HPV nu este o parte obișnuită a screening-ului pentru cancerul de col uterin pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 21 și 24 de ani. Dacă vă aflați în această grupă de vârstă, un test Papanicolau LSIL ar trebui să fie urmat de un alt test Papanicolau într-un an.

  • Dacă aveți un rezultat al testului Papanicolau LSIL, dar câteva celule sunt considerate suspecte pentru o leziune scuamoasă intraepitelială (HSIL) de grad înalt, urmărirea ar trebui să fie aceeași ca și pentru persoanele cu un rezultat HSIL. În cele mai multe cazuri, aceasta implică o colposcopie

    Cât de grav este HSIL – Ce poate indica, ce e de făcut în continuare?

    Un rezultat anormal al frotiului Papanicolau al unei leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt (HSIL) înseamnă că celulele colului uterin arată modificări atunci când sunt examinate la microscop.

    Înainte de a se forma cancerul de col uterin, celulele colului uterin suferă modificări anormale numite displazie cervicală. Deși displazia cervicală netratată poate duce la cancer de col uterin, a avea acest modificări nu înseamnă că o persoană are cancer sau va dezvolta boala.

    Testări suplimentare sunt de obicei necesare pentru HSIL pentru a confirma displazia cervicală și pentru a afla mai multe despre severitatea celulelor anormale. Poate fi tratată mai întâi cu monitorizare pentru a vedea dacă persistă sau printr-o procedură în ambulatoriu în cabinetul furnizorului de asistență medicală.

    Atunci când aleg cel mai bun tratament pentru un rezultat al testului Papanicolau HSIL, furnizorii de servicii medicale se uită la riscul ca CIN 3 să fie prezent. Pentru a face acest lucru, ei analizează testele dumneavoastră actuale, istoricul de screening pentru cancerul de col uterin, istoricul medical din trecut, vârsta dumneavoastră și dacă intenționați să rămâneți gravidă în viitor sau dacă sunteți însărcinată în prezent.

    Dacă riscul de CIN 3 nu este foarte mare, așteptarea rezultatelor biopsiilor efectuate în timpul unei colposcopii este adesea primul pas.

    În unele cazuri, se recomandă tratamentul accelerat (tratament fără biopsii). Această abordare este recomandată femeilor care nu sunt însărcinate cu vârsta peste 25 de ani când riscul de CIN 3 este considerat a fi de 60% sau mai mult și este o abordare acceptabilă dacă riscul este între 25% și 60%.

  • Exemplele includ femeile care au un test Papanicolau care arată HSIL împreună cu un test HPV care este pozitiv pentru HPV 16. Acesta este și cazul femeilor care au un test HPV pozitiv pentru orice tulpină de HPV și nu au avut recent cancer de col uterin.

    Îndepărtarea țesutului în acest caz nu numai că îndepărtează țesutul anormal, dar poate reduce posibilitatea apariției cancerului de col uterin în viitor.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.