Am intrat deja în perioada în care ne gândim la consumul de căldură din locuință, având în vedere că valorile termice deja au scăzut, iar mulți ar putea să nu știe care este temperatura pe care trebuie să o ai în casă pentru a plăti puţin la facturi. În anumite cazuri, pentru unele ţări chiar şi 20 de grade reprezintă un lux. Așa că citește mai departe și află care este temperatura optimă pentru a nu scoate bani mulți din buzunar.
Milioane de români își pornesc termostatele la 22 de grade sau mai mult, făcând ca în case să fie mai cald. Dar, această temperatură este cu aproximativ 3 grade peste recomandările privind schimbările climatice și adaugă sute de lei la facturile de energie, într-o perioadă în care costurile cresc vertiginos datorită creșterii prețurilor de gros.
Potrivit unor studii, gospodăriile ar putea economisi destui bani pe parcursul anului dacă reduc termostatul cu un grad. De exemplu, în Marea Britanie, specialiștii recomandă ca termostatele să nu fie setate la o temperatură mai mare de 19 grade în lupta pentru combaterea încălzirii globale.
Studiile recente din Marea Britanie arată că în medie, locuințele de aici sunt încălzite la o temperatură de puțin sub 20 de grade, cu puțin mai mică decât anul trecut și puțin peste nivelul recomandat pentru combaterea schimbărilor climatice.
În momentul în care te gândești la acest aspect, trebuiesc luați în considerare mai mulți factori, principalul este bugetul, având în vedere că acesta diferă de la o familie la alta. Deși unii spun că există o temperatură ideală, în realitate temperatura pe care trebuie să o ai în casă pentru a plăti puţin la facturi diferă, în funcție de locuință, buget și confortul fiecăruia.
Dar, având în vedere și acesști factori, specialiștii spun că în medie ar trebui să avem în casă aproximativ 22 de grade, dar de cele mai multe ori se vorbește de o temperatură de 20 de grade, ca fiind una optimă, dar în condițiile în care suntem acasă.
Dacă știi că ești plecat mai mult timp, atunci valoarea optimă este undeva între 17 și 19 grade, acestea fiind temperaturile ideale.
Acum, în contextul în care sunt pe piață acele termostate inteligente, programabile, dacă ai o centrală termică, atunci poți programa pentru perioada zilei în care nu ești acasă valoarea termică la temperaturi optime de 17-19 grade, iar seara, când toată familia este acasă, temperatura pe care trebuie să o ai în casă pentru a plăti puţin la facturi poate fi programată pentru 20, maxim 22 de grade.
Dacă vorbim de termostatele programabile, unele estimări ale economiilor de costuri asociate cu schimbarea temperaturii termostatului se bazează, în general, pe economii teoretice realizate cu ajutorul unor modele energetice, iar calculele se bazează pe numeroase ipoteze privind modul de utilizare a locuinței.
Alte studii au analizat cât de multă energie a fost utilizată efectiv în 2021 în locuințele cu termostate setate la temperaturi diferite, ținându-se cont că temperaturile din 2021 au fost apropiate de media pe 30 de ani.
Studiul a constatat că pentru fiecare scădere de 1 grad a temperaturii termostatului între 22 și 18 grade, o casă medie a folosit cu aproximativ 148 de euro mai puțină energie. Această cifră se bazează pe plafonul de preț din octombrie 2022 și pe o casă de dimensiuni obișnuite, se arată în studiul european.
Locuințele mai mari pot face economii mai mari de la punctele de setare mai mici ale termostatului în termeni absoluți, deși economiile relative vor fi destul de similare.
Pentru fiecare metru pătrat, în medie, gospodăriile din eșantion au folosit cu aproximativ 1,26 euro mai puțin gaz pentru fiecare scădere de 1 grad. De asemenea, au folosit mai puțină energie electrică pentru fiecare 1 grad și fiecare metru pătrat.
Deși costurile sunt mari, datorită creșterii explozive a prețurilor, putem economisi bani la consumul de energie pentru încălzire, dacă știm clar care sunt valorile termice optime. Cu toate astea, așa cum spuneam, aceste costuri diferă de la o familie la alta, în funcție de bugetul fiecăruia. În cele din urmă, temperatura pe care trebuie să o ai în casă pentru a plăti puţin la facturi este cea la care te simți bine în casă.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.