Țeapa care te lasă fără bani: cum funcționează aplicația care îți „spune” cine are COVID-19

27 martie 2020  |  07:36  |  👁 1079 Vizualizari


Companii specializate în securitate cibernetică au lansat avertismente zilnic sau de mai multe ori pe zi. Cel mai grav atac presupune să crezi că o aplicație îți zice cine e infectat în jurul tău. Ținta e să-ți ia banii și-o face printr-o schemă simplă.

Kaspersky a transmis că o nouă amenințare cibernetică periculoasă, troianul bancar Ginp, a dobândit capacitatea de a insera mesaje text false în aplicațiile SMS obișnuite în martie. Recent, are o nouă funcționalitate, una care profită de pandemie.

Odată ce este descărcat pe telefonul victimei, troianul Ginp poate primi o comandă de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulată „Coronavirus Finder”. Acesta pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19. Pentru a vedea unde se află acești indivizi, victimei i se solicită să plătească 75 de eurocenți. Pare puțin, da, dar dacă victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagină de plată.

ginp-trojan-coronavirus-finder-screenshot-1
Interfața acestui troian
ginp-trojan-coronavirus-finder-screenshot-2
Zona în care ar trebui să introduci datele personale

După ce datele de plată sunt introduse, victima nu este taxată cu suma respectivă și nici nu primește informații despre cei „infectați”. În schimb, informațiile personale și detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.

Cum te protejezi de astfel de amenințări care îți fură datele sau banii

Pentru a reduce riscul de a fi expus la Ginp sau la alți troieni bancari, experții Kaspersky recomandă:

  • Descarcă doar aplicații oficiale din Play Store pe Android sau App Store pe iPhone
  • Nu da click pe link-uri suspecte și nu dezvălui niciodată informații personale, cum ar fi parolele sau detaliile contului bancar
  • Instalează o soluție antivirus solidă pe telefon, fie că apelezi la Kaspersky (Android și iOS), fie că folosești Bitdenfeder (Android sau iOS). Ia însă una care-i legitimă, nu unele gratuite care nu fac decât să-ți colecteze datelele

Pe 26 martie, a fost transmisă și informarea conform căreia să nu descarci declarația pe răspundere proprie decât din surse oficiale. Printr-un astfel de demers îți pot fi luate datele personale foarte ușor. Tot pe 26 martie, autoritățile au publicat o versiune simplificată a declarației și o versiune online pe care s-o completezi ușor.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.