Studiu Reuters: Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor

31 ianuarie 2021  |  08:34  |  👁 583 Vizualizari


Varianta sud-africană a coronavirusului scade eficacitatea vaccinurilor. Cel puțin aceasta este concluzia unui studiu publicat de Reuters, care prezintă rezultate raportate de producătorii vaccinurilor Johnson &Johnson și Nova-vax. Au apărut diferențe mari între regiunile globului în privința eficienței potențialelor vaccinuri. Agenția europeană a medicamentelor se așteaptă să primească cereri de autorizare pentru aceste produse, la finalul testelor clinice.

Vaccinul Johnson&Johnson intră în linie dreaptă pentru aprobare. La testele clinice au participat 44.000 de voluntari. Nivelul protecției împotriva formelor moderate și severe de Covid a variat de la 72% în SUA, la 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud, unde a fost depistată una dintre mutațiile contagioase ale coronavirusului.

Datele au arătat că eficacitatea vaccinului asupra variantei din Africa de Sud a fost mai redusă, comparativ cu virusul nealterat sau cu mutația britanică.

Vaccinul Johnson & Johnson folosește un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului. Spre deosebire de vacinurile Pfizer și Moderna, poate fi stocat la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuția.

Celebrul epidemiolog american Anthony Fauci s-a declarat optimist în legătură cu eficacitatea acestui nou produs: „Eficienţa în SUA este de 72%. Acum, la prima vedere, ar putea părea că nu este la fel de bun ca un vaccin cu eficienţă de 94, 95%. Dar partea importantă este că pentru boala severă în fază avansată, este destul de eficient. Este un vaccin cu doză unică, nu cu două doze.”

Mai mulți cercetători spun că ritmul vaccinării este esențial în cursa cu noile mutații. Compania

Novavax a raportat rezultate ale testelor de etapa intermediară, cu o eficiență a vaccinului său în prevenirea Covid de 50% în Africa de Sud. În Regatul Unit, testele finale au indicat însă eficiență de 89%.

Stanley Erck, director general Novavax: Ar trebui să fim la capacitate maximă începând din mai sau iunie. Poate 150 de milioane de doze pe lună, la nivel global.

UE a autorizat până acum 3 vaccinuri anti-Covid: Pfizer, Moderna și AstraZeneca/Oxford.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.