Studiu al unei clinici private: 24 de cazuri noi cu tulpina din Marea Britanie pe teritoriul României

5 februarie 2021  |  10:52  |  👁 526 Vizualizari


24 de cazuri noi cu noua tulpină din Marea Britanie pe teritoriul României, potrivit comunicatului transmis de clinica privată. Specialiștii diviziei de cercetare a grupului medical trag un semnal de alarmă: ”Șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam”.

Potrivit comunicatului transmis presei :

·  Au fost analizate aleatoriu 90 de probe din mai multe orașe ale țării, dintre care 24 conțineau noua tulpină provenită din Marea Britanie

·        Cazurile cu noua tulpină sunt predominante în București, dar se regăsesc aproape pe tot teritoriul țării

·        Numărul pacienților cu noua tulpină identificați pe teritoriul României se dublează, ajungând la un total de 52 de cazuri

·        Sunt șanse din ce în ce mai mari ca această tulpină să devină dominantă în România

·        Autoritățile ar trebui să analizeze cu precauție deciziile cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță

·        Pănă în prezent pe teritoriul României au fost secvețiate în total peste 560 de probe, dintre care 404 de către divizia de cercetare a clinicii private, respectiv un procent de cca 75%

Specialiștii diviziei de cercetare anunță noi rezultate în cadrul studiului de secvențiere a genomului virsului SARS-CoV2. Astfel, din cele 90 de probe provenite în intervalul 25 – 29 ianuarie a.c. din mai multe orașe ale țării (București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină  provin din București, 19 probe, din Cluj, 2 probe, din Tecuci, 1 probă, Reșița, 1 probă și Timișoara 1 probă. Distribuția probelor vine să întărească concluziile enunțate săptămâna trecută de către specialiștii clinicii private privind contagiozitatea ridicată și transmiterea comunitară a noii tulpini.

Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță, iar în continuare, cea mai bună soluție pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

Specialișii români, umăr la umăr cu cei din străinătate

“Suntem prima companie medicală privată din regiune care a secvențiat cu speciașiti români și resurse proprii genomul virusului prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secvețiate la nivelul României, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficiența pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini și nu numai. Avem capacitatea și resursele necesare pentru a extinde programul de secvențiere, astfel încât să atingem 5% din totalul probelor pozitive prelucrate în cadrul laboratoarelor noastre. Conform recomandărilor Comisiei Europene, 5% este procentul minimum necesar de probe secvențiate din totalul probelor pozitive, pentru a putea urmări dinamica răspândirii noilor tulpini, pentru a descoperi noi tulpini si, implicit, pentru a evalua eficienta vaccinurilor la acestea”, a spus Mihai Marcu.

Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, o inițiativă socială, va continua, anunță reprezentanții clinicii pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19. Până la momentul actual au fost secvențiate peste 400 de probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor făcute publice până la data de 25 ianuarie fiind de 159 de probe.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.