Toata lumea iti spune sa te stresezi mai putin daca vrei sa fii sanatoasa si fericita. Totusi, se pare ca nu toate formele de stres sunt daunatoare, ci dimpotriva!
Stresul si longevitatea se afla intr-o relatie cel putin complicata. Toata lumea stie ca trebuie sa ne ferim de cortizol, asa-numitul hormon al stresului. Cautam sa ne relaxam prin respiratie constienta, prin sport, prin gandire pozitiva si alte instrumente din aceasta sfera.
Cu toate acestea, anumite tipuri de stres, mai exact cele care actioneaza ca un scurt soc asupra organismului, nu numai ca nu dauneaza, dar chiar ne ajuta sa traim mai mult. Practic, ne sporesc rezilienta in fata provocarilor vietii. Pe scurt, vorbim despre echivalentul expresiei „ceea ce nu te omoara te face mai puternic”.
Probabil ca ai auzit de Wim Hof si filozofia sa de viata. Expunerea corpului la frig aduce mii de beneficii – de la o piele mai ferma pana la o circulatie mai buna, de la o rezilienta crescuta pana la un sistem imunitar mai puternic.
Chiar daca senzatia de apa foarte rece pe piele nu este deloc placuta in primele secunde, iar organismul priveste un dus rece ca pe un factor stresant, efectele ulterioare sunt magice. Odata ce vei sta sub apa rece pentru cel putin 30 de secunde, nervul vag va fi activat, iar intregul tau corp va deveni, incet-incet, din ce in ce mai rezistent si mai puternic.
Daca ai incercat sa faci un dus rece si inca simti ca nu esti pregatita, poti incepe cu o sesiune de sport in aer liber. Frigul este mai usor de suportat atunci cand te misti, iar miscarea in sine este excelenta pentru sanatate. Astfel, combini doua metode geniale si obtii un sistem imunitar indestructibil!
Cand faci sport afara, la temperaturi scazute, iti obligi corpul sa treaca printr-un stres de moment. Totusi, acest stres nu este daunator, ci chiar te ajuta enorm sa evoluezi pe toate planurile si sa fii mai longeviva.
Asadar, nu iti fie teama sa iesi in natura si sa alergi sau sa faci o drumetie montana iarna, imbracata in haine nu foarte groase.
Cand nu primeste hrana pentru mai mult timp, corpul nostru incepe sa se streseze. Iar daca infometarea nu este niciodata recomandata, un fasting tinut responsabil poate ajuta corpul, prin stres, sa devina mai puternic.
In cazul unui post intermitent, in corp se activeaza ceea ce poarta numele de autofagie. Mai exact, organismul incepe sa consume din propriile resurse, in momentul in care hrana din exterior nu este furnizata. Acest proces curata organismul de bacterii, inflamatii si alte probleme de sanatate.
O alta metoda sanatoasa de a „stresa” corpul pentru a obtine longevitate si rezilienta este retinerea respiratiei. Poti exersa acest lucru treptat, inspirand adanc timp de 8 secunde, apoi tinand aerul in interior timp de 4 secunde. Expira pentru alte 8 secunde, pune stop pentru patru, apoi inspira din nou. La fel de eficient este si exercitiul de respiratie Wim Hof, mai ales facut in combinatie cu un dus rece.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.