“STOP MALWARE – Siguranța ta online depinde de tine”, noua etapă a campaniei de educație digitală #SigurantaOnline

27 mai 2022  |  05:49  |  👁 256 Vizualizari


Telefoanele mobile au devenit ţinta principală a hackerilor, iar România, Marea Britanie şi Germania înregistrează cele mai multe atacuri prin aplicaţia Flubot. E una dintre cele mai folosite de cei care vizează date bancare. Pierderile ajung la miliarde de dolari, iar victimele – uşor de găsit, din cauza lipsei de educaţie informatică.

Anual,  atacurile cibernetice generează pierderi de 4,2 miliarde de dolari, la nivel mondial. Atacurile se desfăşoară preponderent asupra  telefoanelor mobile, printr-un virus precum Flubot.

Conform datelor Poliţiei române, anul trecut numărul atacurilor asupra sistemelor informatice şi a mijloacelor de plată electronice a crescut cu peste 85 %.

Cifrele îngrijorătoare au determinat autorităţile să declanşeze o campanie de conştientizare a pericolelor din mediul online. A fost postat un anunţ cu caracter turistic care a fost accesat de 20.000 de utilizatori.

Fiind un experiment, nu s-a instalat un virus adevărat.

Sumele care pot fi furate de la 50 de persoane pot fi de cel puţin câteva mii de euro prin valorificarea datelor  de pe carduri sau de identitate. De exemplu, valoarea unei cărţi de identitate din Uniunea Europeană ajunge la sute de euro. De aceea, susţin specialiştii în domeniul cibernetic, este nevoie de educaţie informatica încă de pe băncile şcolilor.

Poliția Română a primit sesizări privind comiterea a 1.899 infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice în anul 2021, în creștere cu 37,21% față de anul 2020, potrivit datelor instituției. Dintre acestea, cea mai mare parte (92,58%) a fost reprezentată de accesul ilegal la un sistem informatic. Sesizările fraudelor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice au crescut cu 85,53% în anul 2021, comparativ cu anul 2020. În primul trimestru din 2022, au fost înregistrate 431 infracțiuni contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice și 2.719 de fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice. Mai multe în studiul publicat pe site-ul campaniei, www.sigurantaonline.ro.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.