Mauriciu Ștrul – cel mai temut om din Ploieștiul anilor `50
Născut în 1911 într-un orășel din Transilvania, Mauriciu Ștrul a urmat o carieră în drept, profesând ca avocat în anii `30. Se spune că ar fi fost deportat într-un lagăr de concentrare nazist (probabil în 1944, fiind în zona cedată Ungariei după Dictatul de la Viena), iar o parte a familiei sale ar fi murit la Auschwitz.
După război, a intrat în rândurile Partidul Comunist Român, fiind ulterior încadrat în Securitate. Între 1948-1951, a condus represiunea în zona Galați, iar între 1951-1961 a fost șeful Securității Ploiești, timp în care sute de ploieșteni au fost anchetați, torturați și condamnați la ani grei de închisoare, proces pe care l-a coordonat direct. În oraș s-a instalat într-una dintre cele mai confortabile și moderne vile interbelice, foștii proprietari fiind scoși din casa pe care o construiseră și constrânși să locuiască în dependințele din spatele curții.
Destituit din funcție în 1961, pe fondul eliminării din cadrele de conducere ale Securității ale persoanelor de alte etnii, a fost reabilitat la începutul anilor 70. Destinul său este unul cu multe semne de întrebare, la fel și soarta celor patru copii ai săi.
Sursă foto: Nicolae Ioniță / Caietele CNSAS
Sursă material: Republica Ploiesti
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.